ГоловнаПолітика

Порошенко ветував закон про амністію бійців АТО

Причини поки що невідомі.

Порошенко ветував закон про амністію бійців АТО
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко застосував право вето до закону "Про амністію в 2016 році", яким, зокрема, звільняються від відбування покарання бійці антитерористичної операції, які вчинили злочини, що не підпадають під категорію особливо тяжких.

Про це сказано в картці законопроекту №4255 на сайті парламенту. Пропозиції президента до закону там наразі не оприлюднено.

Закон зобов'язував "звільнити від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на певний термін і від інших покарань, не пов'язаних із позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а не в тилу, в період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, які не є особливо тяжкими злочинами проти життя і здоров'я людини, і які не є діяннями, передбаченими частинами другою, третьою і четвертою статті 408, статтею 410, частиною другою статті 411 Кримінального кодексу України".

Стаття 408 визначає покарання за дезертирство, стаття 410 - за привласнення військовослужбовцем зброї і військової техніки. Частина друга статті 411 визначає покарання за умисний підпал військового майна, який спричинив загибель людей або інші тяжкі наслідки.

При цьому в статті першій ухваленого закону передбачено звільнення, зокрема, учасників бойових дій від відбування покарання за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, і за злочини, вчинені з необережності, які не є особливо тяжкими.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор Юрій Луценко виступив за те, щоб Верховна Рада звільнила від відповідальності військовослужбовців, які порушили Кримінальний кодекс мирного часу в бойових діях. Таку заяву він зробив після затримання екс-начальника штабу батальйону "Айдар" Валентина Ліхоліта. Лихоліта запідозрили в захопленні чужого майна, розбійних нападах, погрози вбивством, викраденні автомобілів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram