ГоловнаПолітика

Ющенко: Крим потрібно було захищати силою

Колишній президент заявив, що він не здав би півострів без бою.

Ющенко: Крим потрібно було захищати силою
Фото: Макс Левин

Третій президент України Віктор Ющенко вважає, що 2014 року Крим потрібно було силою захищати від російських окупантів.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

"Я б його не здав, це точно. Це не була проблема зброї і збройного конфлікту. Це була проблема політичного рішення. Тому коли порівнюють чисельність армії, кількість "Градів" і танків, у тому числі і в Криму, то я думаю, що це не має жодного стосунку до врегулювання тодішньої ситуації на півострові. Якби була політична воля, то, я переконаний, що тієї блокади парламенту не було б. Нам потрібно було захищати силою свої інститути влади, перш за все парламент, і не давати можливість розпускати руки путінським молодчикам", - сказав він.

На думку Ющенка, президент Росії Володимир Путін у той час "найбільше боявся створення організованого опору для трьох сотень зелених чоловічків".

"У нас була та сама зброя, що й у росіян, коли окупували Крим чи Донбас. У нас були ті самі БМП, ті самі БТРи, ті самі "Гради", той самий АК-47. Тут не питання зброї чи чисельності. Не було політичного рішення", - сказав президент.

Заяви Ющенка, втім, суперечать словам Олександра Турчинова, який виконував обов'язки президента України під час кримських подій. В інтерв'ю LB.ua ще в червні 2014 року Турчинов заявив, що давав наказ військовим застосувати зброю в Криму, але його не послухалися.

"Після загибелі нашого військовослужбовця я безпосередньо дав наказ застосовувати зброю. Керівництво Міноборони попросило продублювати його в письмовому вигляді. І я підписав цей наказ. Чому вони не стріляли? Командири військових частин не те що боялися, ні, але побоювалися, що в разі застосування зброї їх потім зроблять "крайніми", - розповів він.

За його словами, українські частини в Криму на 80% комплектувалися з місцевих контрактників, які не були готові воювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram