ГоловнаПолітика

ЄС вимагає сертифікувати систему е-декларування

Робота системи в тестовому режимі безглузда, заявили дипломати.

ЄС вимагає сертифікувати систему е-декларування

Представництво Євросоюзу і посольства країн-членів ЄС в Україні випустили заяву щодо запуску електронної системи декларування без сертифікації. У ній різко розкритиковано такий крок.

"Електронна система декларування доходів, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПК) запустило 15 серпня, не була сертифікована належним чином; таким чином вона не відповідає цілям закріплення основних юридичних наслідків, які повинні бути наслідком надання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", - сказано в заяві.

ЄС відкидає твердження про технічні недоліки системи, посилаючись на заяви ПРООН та "інших надійних експертів". "Вони чітко наголошують: система повністю відповідає міжнародним стандартам і вже зараз може бути використана для збору і публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це - завдання, яке тепер має виконати НАПК", - йдеться в заяві.

Європейські дипломати закликали українську владу негайно вирішити інші технічні та адміністративні питання.

"Нездатність швидко вирішити цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, які підтримуються Євросоюзом", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 15 серпня в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не надала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, система була запущена без сертифікації.

Запуск несертифікованої системи електронного декларування дозволяє держслужбовцям безкарно приховувати доходи, оскільки залучити до відповідальності за неправдиву інформацію буде неможливо, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram