ГоловнаСвіт

Держсекретар США пригрозив Туреччини виключенням з НАТО

А Федеріка Могеріні попередила про неможливість приєднання до ЄС за наявності "страти".

Держсекретар США пригрозив Туреччини виключенням з НАТО
Фото: пресс-служба президента

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що дії Туреччини, які порушують демократичні принципи, можуть призвести до того, що країна втратить членство в НАТО.

Як повідомляє The Indepedent, під час спільної прес-конференції з головою європейської дипломатії Федерікою Могеріні Керрі сказав, що США стоять «на боці обраного керівництва Туреччини».

Проте він наголосив, що Сполучені Штати закликають уряд Туреччини «підтримувати найвищі стандарти поваги до демократичних інститутів країни і верховенства закону».

«Ми, безумовно, підтримаємо притягнення винуватих у перевороті до відповідальності, але ми також застерігаємо від того, що виходить за рамки цього», - додав держсекретар.

Федеріка Могеріні попередила, що країни, які дозволяють смертну кару, не можуть приєднатися до Євросоюзу. Керрі ж додав, що «НАТО також має вимоги [для вступу в Альянс] з повагою до демократії».

Як повідомляли, голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні в понеділок застерегла Туреччину від повернення смертної кари.

А єврокомісар з розширення та політики сусідства Йоханнес Хан допускає, що масові арешти в Туреччині, що відбулися після невдалої спроби перевороту, могли бути сплановані заздалегідь.

"Виглядає, ніби щось було готове Списки доступні, що говорить про те, що вони були готові і планувалися до застосування на певному етапі. Я дуже стурбований. Це якраз те, чого ми побоювалися", - сказав Хан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram