ГоловнаПолітика

Україна отримає поглиблене партнерство з НАТО

Північноатлантичний альянс ухвалив комплексний пакет допомоги для України.

Україна отримає поглиблене партнерство з НАТО
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко заявив, що на саміті НАТО у Варшаві запускають процес, який дозволить Україні отримати статус поглибленого партнера Альянсу.

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО, пише УНІАН.

"Символічно, що ми ухвалили рішення більше поглибити особливе партнерство між НАТО і Україною. Ми погодилися запустити процес, який дозволить Україні отримати статус поглибленого партнера з поглибленими можливостями", - сказав він.

"Це означає глибші відносини і тісніший контакт з членами Альянсу. Це рішення демонструє, що НАТО твердо підтримує Україну", - додав президент.

Зі свого боку міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що НАТО ухвалило комплексний пакет допомоги з таким обсягом фінансування, який тільки Україна буде здатна ефективно використовувати. "Україна отримує Комплексний пакет допомоги від НАТО. Це 13 магістральних і 40 піднапрямів практичної допомоги. Це живий документ, який буде розвиватися і доповнюватися. НАТО і його члени будуть давати стільки, скільки Україна зможе ефективно взяти", - наголосив міністр.

У спільній заяві учасників засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні, що відбулася в рамках саміту Альянсу, йдеться, що мета Комплексного пакету допомоги полягає в "закріпленні і посиленні підтримки з боку НАТО", щоб Україна стала більш стійкою, краще забезпечувала свою безпеку і здійснювала необхідні реформи, зокрема у сфері безпеки й оборони.

Союзники по НАТО наголосили, що продовжать підтримувати Україну через представництво Альянсу в Україні, а також на двосторонніх засадах, надаючи "консультативну та практичну допомогу для українських структур оборони і безпеки, засновану на стандартах і принципах НАТО, у тому числі у сфері цивільного та демократичного контролю над Збройними силами, з метою досягнення сумісності з НАТО".

У заяві констатують, що мета КПП полягає в "закріпленні і посилення підтримки з боку НАТО", щоб Україна стала більш стійкою, краще забезпечувала свою безпеку і здійснювала необхідні реформи, зокрема у сфері безпеки і оборони.

Нагадаємо, що НАТО в підсумковій декларації саміту у Варшаві підтвердило прихильність політиці відкритих дверей. Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Україна буде реальним кандидатом у члени НАТО, коли закінчиться конфлікт на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram