ГоловнаПолітика

Поліція пообіцяла покарати "перевертнів у погонах", причетних до бурштинової мафії

Нелегальний видобуток у Рівненській області прикривали співробітники правоохоронних органів.

Поліція має намір притягнути до відповідальності "перевертнів у погонах", які причетні до янтарної мафії. Про це заявив начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігор Купранець.

Він наголосив, що так звана "бурштинова мафія" в Рівненській області сформувалася з керівників районів, сіл, лісгоспів, правоохоронних органів і кримінальних елементів. "Видобування бурштину організовують не копачі, які заробляють на життя, а правоохоронці та люди, які мають стосунок до влади. Неможливо вийти і копати бурштин без дозволу голови сільради, лісничого, дільничного, начальника міліції або керівника районної прокуратури", - зазначив Купранець.

Він уточнив, що в спецоперації було задіяно 300 співробітників Департаменту захисту економіки Нацполііції, понад 60 слідчих військової прокуратури ГПУ і більш ніж 50 оперативників СБУ.

"З самого початку департамент захисту економіки Нацполіції тісно працював із військовою прокуратурою ГПУ і Службою безпеки. Це була не взаємодія, а загальна, глобальна, величезна робота", - наголосив Купранець.

За його словами, правоохоронці відпрацювали інформацію стосовно сотні людей, провели десятки обшуків, щоб встановили коло причетних до незаконного видобутку бурштину. Зараз за матеріалами кримінальної справи проходять 32 особи, серед яких є працівники обласної та районних прокуратур, Служби безпеки України, голови райдержадміністрацій, керівники районних лісгоспів. Прикриття нелегального бізнесу здійснювали поліцейські.

"Це працівники дорученого мені підрозділу - визнаю, - зауважив начальник Департаменту захисту економіки Нацполіції. - Ми виявили факти, задокументували, людей буде притягнуто до кримінальної відповідальності. Проходять за матеріалами і співробітники внутрішньої безпеки, які в принципі повинні боротися з проявами будь-якого хабарництва і корупції в Нацполіції".

Купранець також розповів про махінації з участю "перевертнів у погонах".

"Весь вилучений бурштин, згідно з договорами матеріально-відповідального зберігання, має зберігатися на складах однієї комерційної організації. Керівники ж правоохоронних структур області домовилися з керівництвом цієї комерційної структури і мали можливість забирати звідти дорогоцінний камінь високої якості і замінювати його на знецінений камінь. Той бурштин, що мав ринкову вартість, перепродували, в тому числі і за кордон", - зазначив Купранець.

Лідери місцевих кримінальних угруповань, за словами начальника Департаменту захисту економіки, збивали старателів у групи, забирали в них гроші і організовували взаємодію між працівниками органів влади, правоохоронних органів та копачами.

Нагадаємо, 4 липня Нацполіція спільно з СБУ та ГПУ провела спецоперацію із затримання осіб, причетних до незаконного видобутку бурштину на Рівненщині. За підозрою в організації злочинного угруповання вже затримано кримінального авторитета Миколу Ребешка, заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика. Прокурора області Анатолія Ковальчука відсторонено від посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram