ГоловнаПолітика

СБУ встановила накрутку голосів під сепаратистською петицією президенту

Боти подали десятки тисяч голосів на підтримку "особливого регіону розвитку "Слобожанщина".

СБУ встановила накрутку голосів під сепаратистською петицією президенту
Фото: autocentre.ua

Служба безпеки України викрила механізм штучного накручування голосів при поданні петицій президенту України. Стверджують, що механізм створений російськими спецслужбами для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні.

Йдеться про петиції щодо введення на території Харківської області "особливого регіону розвитку "Слобожанщина", поданої одним із членів колишньої компартії України.

Як з'ясували співробітники СБУ спільно з працівниками ІТ-відділу Адміністрації Президента, накрутку голосів робили з IP-адрес, розташованих у Тирасполі (20%), Луганську (10%), Москві (6%), Краснодоні (3%) і інших.

"Станом на 10 травня за цю петицію було віддано близько 45 тисяч голосів, з яких 20 тисяч були відразу видалені як такі, які повністю належать до так званих "ботів". З 25 тисяч залишилися підписи лише 30 відсотків реальних користувачів мережі Інтернет, інші 70% - викликають обґрунтовану підозру на предмет достовірності й мають ознаки "ботів", - повідомляють на сайті спецслужби.

У рамках кримінального провадження оперативники спецслужби також виявили факти надання послуг "голосування" з боку SMM- і SEO-компаній, які використовують власний ресурс фейкових акаунтів у соціальних мережах і поштових скриньок. За попередніми даними, вартість їх послуг становить 7-10 гривень за голос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram