ГоловнаПолітика

Заступника міністра охорони здоров'я Василишина затримали під час отримання хабара (оновлено)

Чиновник створив систему поборів із практикуючих лікарів.

Співробітники прокуратури Києва затримали заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина під час отримання хабара.

Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури в Фейсбуці.

"Встановлено, що вказаний посадовець створив систему поборів із практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов'язки, зокрема проводити операції в Олександрівській лікарні", - йдеться в повідомленні.

Крім чиновника, затримали також його спільника за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

У прокуратурі зазначають, що затримання є результатом "тривалої антикорупційної операції з викриття системного хабарництва за участю високопоставленого чиновника Міністерства охорони здоров'я".

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення зазначеним особам про підозру.

У прокуратурі не назвали прізвища затриманого чиновника, проте, згідно з інформацією на сайті МОЗ, заступниками міністра є Роман Василишин і Роман Ілик. Причому Василишин до призначення в міністерство обіймав посаду головлікаря Олександрівської лікарні.

Оновлення. Голова СБУ Василь Грицак і генпрокурор Юрій Луценко підтвердили, що затриманий саме Василишин.

"Василишин представив колективу лікарні уродженця Донецька Серняк Юрія Петровича, 1960 року народження, який зайняв посаду директора урологічного центру цієї клінічної лікарні й особисто розподіляв лікарів на операції. За кожну з яких лікарі вимагали гроші в пацієнтів і здавали цьому Серняку", - розповів він.

"Здав" хабарників один із співробітників урологічного центру.

За час операції було задокументовано п'ять епізодів хабарництва, і 7 липня були затримані і Василишин, і Серняк. При цьому було вилучено 50 тисяч доларів і 320 тисяч гривень.

Василишин відмовився від показів, але Серняк вирішив співпрацювати зі слідством, заявив Луценко.

"З жалем можу констатувати, що Василишин, який був і заслуженим лікарем, і почесну грамоту Кабінету Міністрів мав, і орден "За заслуги", і доктор медичних наук, скотився до "заступника по херах". Примудритися збирати з урологічних операцій і робити це своєю службовою діяльністю - просто ганебно, цинічно і аморально", - заявив генпрокурор.

Нагадаємо, після звільнення Олександра Квіташвілі, якого відправили у відставку разом із Кабміном Арсенія Яценюка, МОЗ залишилося без керівника. В. о. голови МОЗ - Віктор Шафранський.

На посаду голови відомства претендує директор Військово-медичного департаменту Міноборони генерал-майор Андрій Верба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram