ГоловнаПолітика

Чубаров розкритикував звіт Ради Європи про Крим

Україна зацікавлена в міжнародних місіях у Криму

Чубаров розкритикував звіт Ради Європи про Крим
Фото: Сергей Нужненко

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров критично оцінив звіт Ради Європи про права людини в Криму і вважає його багато в чому суперечливим, повідомляє DW.

"У звіті йдеться про те, що в тимчасово окупованому Криму утисків і переслідувань зазнають окремі незгодні з російським режимом активісти, а не кримські татари як етнічна група. Ми з цим висновком категорично не згодні", - заявив Чубаров під час круглого столу "Тимчасово окуповані території: юридичні та дипломатичні механізми", який відбувся в середу, 20 квітня, в Страсбурзі в рамках сесії ПАРЄ.

Політик підкреслив, що в Криму  "до представників жодної релігійної конфесії, крім татар, які проповідують іслам, в будинки не вриваються правоохоронці", а заборона російською владою діяльності Меджлісу є "найкращим доказом того, що з боку окупаційної влади проти кримськотатарського народу ведеться політика на знищення".

За словами Чубарова, Україна зацікавлена в міжнародних місіях у Криму, але цими місіями повинні займатися спеціалізовані інститути.

"У Ради Європи є інститут Комісара з прав людини, відповідні комітети, які займаються правами людини, і моніторинги від їх імені будуть більш об'єктивними і відповідати реальному стану речей в Криму", - зауважив Чубаров.

Нагадаємо, 18 квітня в Росії офіційно визнали Меджліс екстремістською організацією. Раніше, 13 квітня, "прокурор" Криму Наталія Поклонська винесла рішення призупинити діяльність Меджлісу. У зв'язку з цим голова організації Рефат Чубаров закликав терміново скликати Раду безпеки ООН.

19 квітня спікер Ради Андрій Парубій від імені українського парламенту закликав Раду безпеки ООН відреагувати на заборону Меджлісу. Він також зазначив, що вважає призупинення діяльності організації проявом фашизму.

Зараз українська сторона надала звіт місії Ради Європи всім провідним правозахисним організаціям, які займаються питаннями прав людини в окупованому Криму, для того, щоб вони могли порівняти його зі своїми власними звітами з цього приводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram