ГоловнаПолітика

Кулеба: голландські євроскептики взяли Україну в заручники

Угода про асоціацію "Україна - ЄС" буде чинною, впевнені в МЗС

Кулеба: голландські євроскептики взяли Україну в заручники
Фото: Сергей Нужненко

Результати референдуму в Нідерландах стали несподіваними і для прихильників, і для опонентів Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, оскільки не були передбачені жодним соціологічним опитуванням.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Це був референдум проти ЄС, що публічно визнали самі його ініціатори. Голландські євроскептики взяли Україну в заручники. 80% їхніх аргументів проти нас - це конспірологія, дезінформація і "копіпаст" російських тез", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, ті, хто голосували "проти", озвучили такі причини: 59% - я не вірю Україні, зокрема через те, що там багато корупції; 34% - угода стане кроком до членства України в ЄС; 31% - я не поділяю європейських цінностей; 30% - Угода невигідна економіці Нідерландів; 26% - Угода зашкодить відносинам Нідерландів і Росії; 23% - я є противником Євросоюзу; 19% - через катастрофу авіалайнера MH17; 13% - Угода зашкодить відносинам України і Росії; 4% - політична партія, за яку я голосую, не підтримує Угоду.

"Тож виборці, які голосували проти Угоди, керувалися сумішшю з аргументів проти ЄС, за Росію і з недовірою до України", - зазначив Кулеба.

Він назвав результати голосування прецедентом для правової і політичної системи ЄС, який може поставити під сумнів його договірну здатність.

Саме ЄС, на його думку, відчує стратегічно найбільш негативні наслідки референдуму. При цьому Кулеба впевнений, що Угода про асоціацію "Україна - ЄС" буде чинною.

Нагадаємо, сьогодні були опубліковані попередні результати референдуму в Нідерландах. Проти Угоди про асоціацію Україна-ЄС проголосували 61,1% учасників референдуму, "за" - 38,1%. Ще 0,8% бюлетенів визнано недійсними. Явка становила 32,2% (4,13 млн осіб) з мінімальним порогом у 30%, що дозволяє вважати референдум таким, що відбувся.

Президент Петро Порошенко також переконаний, що референдум не стане перешкодою на шляху України в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram