ГоловнаПолітика

Екс-уповноважений з ЄСПЛ: юристи із зарплатами 4000 грн у Росії не виграють

Делегація РФ у Страсбурзі набагато сильніша за штатом і матеріальним забезпеченням

Екс-уповноважений з ЄСПЛ: юристи із зарплатами 4000 грн у Росії не виграють
Борис Бабин
Фото: Макс Требухов

Фахівці, які представляють інтереси України в Європейському суді з прав людини, отримують зарплату в розмірі 4000 гривень на місяць, що ставить під загрозу перспективи позовів проти Росії.

Про це на круглому столі "Крим в міжнародному порядку денному" в Інституті Горшеніна сказав Борис Бабін, колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

"На жаль, я можу констатувати, що діяльність України в ЄСПЛ на сьогодні не має підтримки всередині держави. Якщо порівняти інституційну спроможність України та Російської Федерації у Страсбурзі, починаючи від кількості штату, матеріального забезпечення, зарплат, - це абсолютно різні виміри. І в таких умовах говорити, що ми можемо щось виграти... Там дуже високоякісні фахівці працюють, але платити їм 4000 гривень зарплати - це цинізм. Так позови не виграють", - обурився він. За його словами, у Страсбурзі працюють тільки чотири українські представники проти 50 російських дипломатів.

Колишній уповноважений також поскаржився на малу кількість індивідуальних заяв проти Росії, які подаються від Криму.

"Цих заяв недостатньо. Це пов'язано з сумною політикою певних урядових організацій, які хочуть зробити на цьому сімейний бізнес. Це пов'язано з тим, що недостатньо поінформовано громадськість. І буде дуже сумно, коли кількість заяв в межах юрисдикції по Криму перевищить кількість заяв за українською. А наші "друзі" роблять все, щоб саме так і сталося, в тому числі і в Україні через наших правозахисників", - заявив Бабін.

Україна подала до Європейського суду з прав людини три позови проти Росії.

"Один стосується подій до Мінських переговорів, другий - подій після першого Мінська. Обидва покривають події в Криму і Донбасі, тому що Україна розглядала їх як єдиний акт агресії. Третій стосується окремої події - викрадення груп дітей через кордон в Росію 2014 року. Їхня перспектива тривала. Ці справи будуть розглядатися кілька років", - розповів Бабін.

Нагадаємо, також Україна подавала позов про порушення прав сина Мустафи Джемілєва Хайсера, якого посадили у в'язницю. Однак у вересні 2015 року його відкликали у зв'язку з тим, що Хайсер Джемілєв подав позов проти Росії особисто.

Загалом станом на середину лютого громадяни України подали близько 800 позовів проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram