ГоловнаПолітика

Скандальні зміни регламенту Ради опубліковано в офіційній пресі

Закон набуде чинності з наступного дня після опублікування

Скандальні зміни регламенту Ради опубліковано в офіційній пресі
Фото: apostrophe.com.ua

Офіційна газета парламенту "Голос України" опублікувала скандальні зміни до регламенту Верховної Ради, прийняті 28 січня і підписані Президентом Петром Порошенком того самого дня.

Тож закон набуде чинності з наступного дня після опублікування, пише INSIDER.ua.

Ухваленим законопроектом Рада дозволила собі розглядати зміни до Конституції на наступній черговій сесії після тієї, на якій їх попередньо схвалили. Попередня версія регламенту говорила, що якщо прийняття конституційних поправок у цілому не відбувається на сесії, наступній після сесії, на якій їх приймали в першому читанні, то такий законопроект вважають не прийнятим.

Крім того, внесено зміни, які дозволяють новому складу Верховної Ради завершувати ухвалення конституційних поправок, затверджених у першому читанні попереднім складом.

Голова фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Юрій Луценко визнав, що регламент змінили у зв'язку з конституційними зобов'язаннями в рамках Мінських домовленостей.

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачає проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили в першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною в самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка збігає наприкінці січня 2016 року. В іншому разі процес зміни Конституції повинен початися заново.

Щоб оминути цей дедлайн, в Адміністрації президента організували подання 51 депутата Верховної Ради до Конституційного Суду з проханням роз'яснити поняття "наступна чергова сесія" в контексті змін до Основного закону. Автори звернення просять КС розтлумачити, чи може поняття "наступна сесія" означати іншу, не обов'язково буквально наступну за хронологією сесію ВР.

Фактично депутати попросили надати їм можливість проводити підсумкове голосування за реформу Конституції вже на четвертій сесії, яка триватиме з 2 лютого по 2 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram