ГоловнаПолітика

Екс-регіонал Деркач вирішив подати до суду на нардепа Чумака

Депутат пригадав своєму колезі пост у фейсбуці

Екс-регіонал Деркач вирішив подати до суду на нардепа Чумака
Андрей Деркач
Фото: ord-ua.com

Депутат Верховної Ради, колишній регіонал, а нині член групи "Воля народу" Андрій Деркач вирішив подати до суду на свого колегу по Верховній Раді Віктора Чумака (фракція Блок Петра Порошенка). Про це він написав у своєму блозі на LB.ua.

Чумак 5 січня у своєму фейсбуці написав, що "голосовун за диктаторські закони 16 січня" Андрій Деркач є автором поправки, яка відклала запуск електронного декларування доходів. Пізніше виявилося, що її вніс інший депутат Володимир Мисик.

"Привчаючи себе і «фасадних борців з корупцією» до європейських правових норм, я протягом тижня подам позов проти депутата Чумака про захист честі і гідності, ділової репутації", - зазначив Чумак.

Незважаючи на поданий позов, Деркач у блозі дає зрозуміти, що підтримує цю поправку.

"Зв'язок між отриманням Україною безвізового режиму з нібито «жорсткою і однозначною вимогою ЄС ввести електронне декларування доходів чиновників» - це лише міф. Євросоюз ніколи не висував такої вимоги. Представники ЄС лише позначили загальні рамки проблеми корупції, що потребує вирішення. Конкретне наповнення антикорупційного законодавства залишили на розсуд українських законодавців", - написав Деркач.

Депутат вважає, що Україна впоралася з цим погано і створила неконституційним чином Національне агентство з запобігання корупції та ввела незаконне електронне декларування.

"Ключове питання полягає в тому, хто саме так спритно інтерпретував «вимоги ЄС», щоб обдурити всіх і запевнити, що якщо не буде електронних декларацій у вигаданій «невідомими» юристами та активістами формі, то це проблема для безвізового режиму. Ці спритні бізнес-юристи зробили фронтменами некомпетентних заяв Чумака та депутатів-журналістів, які не є фахівцями ні в конституційному, ні в міжнародному праві для «продавлювання» неконституційних рішень", - пише Деркач.

На його думку, антикорупційне законодавство вписується в рамки охлократії, до якої призвела Революція Гідності і яка "не має нічого спільного з законом, Конституцією, європейським розумінням демократії та прав людини, боротьбою з корупцією".

Нагадаємо, під час свят з'ясувалося, що перед ухваленням закону про бюджет в документ хтось вніс правку, за якою система електронного декларування не запрацює раніше ніж 2017 року.

Раніше передбачалося, що у квітні чиновники муситимуть вносити свої декларації про доходи в докладну форму на спеціальному сайті. Це значно полегшило б обробку даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram