ГоловнаСвіт

У Кельні почалися протести через напади арабів на жінок

Німеччину приголомшила поведінка біженців новорічної ночі.

У Кельні почалися протести через напади арабів на жінок
Беспорядки на ж/д вокзале в Кельне
Фото: EPA/UPG

Сотні людей вийшли на вулиці Кельна, протестуючи проти серії сексуальних нападів і грабежів, здійснених бандами молодих чоловіків новорічної ночі.

Більшість протестувальників - жінки. У декого в руках були плакати з вимогами до канцлера Німеччини Ангели Меркель вжити необхідних заходів, повідомляє Бі-бі-сі.

Раніше Меркель заявила, що розгнівана "огидними нападами", і закликала відповідні структури зробити все можливе, щоб знайти винуватців.

Свідки злочинів і поліцейські стверджують, що з вигляду нападники були схожі на вихідців з арабських країн і країн Північної Африки.

Політичні лідери, однак, закликали німців не пов'язувати сплеск насильства з тим фактом, що за останній рік в Німеччину прибув понад мільйон біженців і мігрантів.

"Було б абсолютно неправильно пов'язувати групу чоловіків північноафриканського походження з нещодавно прибулими біженцями", - заявила мер Кельна Генрієтта Рекер після наради з поліцейським начальством.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Майзієре також вважає, що не варто підозрювати біженців, принаймні "на етапі розслідування".

Тим часом один з поліцейських повідомив у соціальних мережах, що він один затримав вісьмох підозрюваних. "Усі вони - з тих, хто подав на право притулку, з видами на проживання на руках", - написав він.

Масштаб нападів, скоєних групами п'яних і агресивних чоловіків, приголомшив усю країну. Найтривожніше те, що "новорічні" злочини виглядають організованими.

Шеф міської поліції Вольфганг Альберс заявив, що поліція зіткнулася з новим видом злочинів, і відкинув критику дій його підлеглих новорічної ночі.

Схожі напади були в Гамбурзі та Штутгарті, але в менших масштабах.

Серед німців тривають гарячі дебати про долю біженців, рекордна кількість яких торік прибула у Німеччину. Багато з них рятувалися від збройного конфлікту в Сирії.

У поліцію Кельна було подано щонайменше 90 заяв від жінок, які стали об'єктами сексуальних домагань з боку підпилих чоловіків увечері 31 грудня. Більшість інцидентів трапилися в районі залізничного вокзалу.

У більшості заяв також йдеться про пограбування.

Щонайменше одну жінку зґвалтували, а багато з них заледве вирвалися з рук нападників.

Один зі свідків розповів, як його дружина і 15-річна дочка опинилися посеред величезного натовпу на вокзальній площі і як він не міг нічим їм допомогти. За його словами, жінок хапали за груди і ноги і брутально обмацували.

Британка, яка гостювала в Кельні, розповідає, що група молодих чоловіків, які не говорили по-англійськи чи по-німецьки, кидала в її бік і в бік її друзів петарди і бенгальські вогні.

"Вони намагалися нас обіймати й цілувати, у моєї подруги вирвали сумку", - розповіла вона.

"Інший спробував посадити нас у своє "приватне таксі". Я бувала в різних ситуаціях, часто вельми ризикованих, але ніколи не переживала нічого схожого", - додала вона.

На сайті місцевої газети Koelner Stadt-Anzeiger з'явилося повідомлення про те, що поліція вже знає підозрюваних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram