ГоловнаПолітика

Кабмін звинуватили у створенні керованого Антикорупційного агентства

Представників громадськості не пустили у важливий орган

Кабмін звинуватили у створенні керованого Антикорупційного агентства
Стоп-кадр с трансляции заседания комиссии по Антикоррупционному агентству

Авторитетна громадська ініціатива "Реанімаційний пакет реформ" визнала новостворене Антикорупційне агентство недієздатним і залежним від Кабміну.

Про це йдеться у заяві РПР.

У п'ятницю, 11 грудня, Кабінет Міністрів призначив трьох членів Національного агентства з питань запобігання корупції через годину після голосування конкурсної комісії. РПР зазначає, що протокол засідання комісії не був належно оформлений, до того ж, Кабмін не отримав згоди кандидатів на призначення. Дані РПР підтверджує коментар члена агентства Віктора Чумака агентству Українські Новини.

Організація також вказує на те, що одного з призначених кандидатів - заступника голови Нацдержслужби Олександра Скопича - не мали обирати через конфлікт інтересів. Його начальник, глава Нацдержслужби Костянтин Ващенко, був членом конкурсної комісії.

Ще одна призначена кандидатура - Наталія Корчак - пов'язана з прем'єр-міністром і міністром юстиції. Вона була їхнім викладачем. РПР вважає, що Корчак не може розглядатися як неупереджений і незалежний член Антикорупційного агентства.

"Таким чином, два з трьох призначених членів Антикорупційного агентства можуть вважатися, як мінімум, лояльними до голови та членів уряду, що підриває суспільну довіру до нового антикорупційного органу ще до початку його діяльності", - сказано в заяві.

РПР також зазначає, що призначення тільки трьох членів з п'яти робить цей орган неефективним, оскільки для будь-якого рішення Антикорупційного агентства потрібно мінімум три голоси. Понад те, Антикорупційне агентство в такому складі не зможе обрати свого голову, оскільки це буде голосування за наявності конфлікту інтересів у одного з членів агентства, оскільки йому/їй треба буде голосувати за себе. Без голови агентства неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу, підписати рішення тощо.

РПР також вказує на те, що до складу Антикорупційного агентства не обрано жодного представника громадськості. Зокрема, незважаючи на досягнення публічно озвученого компромісу з голосуванням за експерта з питань антикорупції та люстрації, учасника АТО Федора Веніславського, його кандидатура на голосуванні не набрала необхідної кількості голосів.

Організація закликає конкурсну комісію повернутися до голосування за кандидатів або оголосити новий конкурс.

Нагадаємо, головне завдання Антикорупційного агентства - перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя. Функціонування Антикорупційного агентства - одна з вимог Євросоюзу для введення безвізового режиму. Агентство може почати роботу за умови призначення мінімум трьох із п'яти його членів.

Відбором членів Антикорупційного агентства займалася спеціально створена конкурсна комісія. До неї увійшло вісім членів. Щонайменше шість із них за регламентом мали віддати свої голоси за кандидата, щоб обрати його членом Антикорупційного агентства.

28 листопада обрали двої членів Антикорупційного агентства - нардепа від БПП Віктора Чумака (8 голосів) і заступника голови Нацдержслужби України Олександра Скопича (6 голосів).

11 грудня конкурсна комісія обрала ще одного члена агентства - доцента кафедри адміністративно-правових дисциплін Національної академії прокуратури України Наталію Корчак (6 голосів).

Після цього вибухнув скандал навколо кандидатури Федора Веніславського - доцента кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, який служить за мобілізацією у Державній прикордонній службі.

Під час рейтингового голосування 11 грудня кандидати Наталія Корчак і Федір Веніславський набрали по шість голосів. Проте під час остаточного голосування Наталія Корчак набрала необхідні шість голосів, а Веніславський - тільки п'ять.

Член конкурсної комісії, доцент юридичного факультету Києво-Могилянської академії Володимир Сущенко після провалу кандидатури Веніславського заявив, що відмовляється голосувати. Його підтримав представник громадської організації "Центр політичних студій та аналітики" Віктор Таран. Сущенко також заявив, що припиняє виконувати обов'язки члена конкурсної комісії.

На цьому голова комісії, перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова засідання закрила, оголосивши про обрання Корчак членом агентства. Через годину Кабмін призначив Чумака, Скопича і Корчак членами агентства.

Варто зазначити, що це вже не перший скандал навколо формування Антикорупційного агентства. Влітку громадські організації домоглися переформатування конкурсної комісії, оскільки визнали, що її членами Кабмін призначив підконтрольних собі людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram