ГоловнаЕкономікаДержава

Держархбудінспекція поділиться повноваженнями з місцевими радами

Власні інспекції створять 30 міст України

Держархбудінспекція поділиться повноваженнями з місцевими радами
Алексей Кудрявцев
Фото: Пресс-служба ГАСИ

У рамках децентралізації Державна архітектурно-будівельна інспекція планує передати контрольні функції на місця. Сьогодні в ДАБІ звернулися вже 30 міськрад, які мають намір створити власні інспекції з архітектурно-будівельного контролю, повідомила прес-служба відомства.

"Серед них такі великі міста як Львів, Херсон, Харків, Луцьк, Тернопіль та Маріуполь. Міські ради Красного Лиману та Дружківки стали першими в країні органами місцевої влади, які 30 вересня взяли на себе функції державного архітектурно-будівельного контролю", - заявив керівник ДАБІ Олексій Кудрявцев.

За його словами, Держархбудінспекція перевела в електронний формат адміністративні послуги з реєстрації повідомлень і декларацій про початок виконання підготовчих або будівельних робіт. "Найближчим часом ми додамо ще дві важливі послуги - реєстрацію декларації на готовність об'єкта до експлуатації та подання відомостей для отримання ліцензії на господарську діяльність зі створення об'єктів архітектури", - пообіцяв Кудрявцев.

Також він зазначив, що у 2015 році ДАБІ зареєструвала близько 10 тис. декларацій про готовність об'єктів до експлуатації в рамках "будівельної амністії". Найбільше самобудів легалізовано в Київській, Чернівецькій, Тернопільській областях.

За словами Кудрявцева кожне третє будівництво у 2015 році здійснювалося з порушеннями містобудівних норм. За період з січня по жовтень 2015 року Держінспекція провела 17300 перевірок і виявила порушення на 5500 об'єктах. Найбільше порушень було зафіксовано в Одеській, Київській, Львівській та Рівненській областях.

Також за вказаний період Держінспекція видала майже 180 тис. дозвільних документів. З них 524 - на будівництво IV-V категорії складності, тобто великі житлові комплекси і техногенно небезпечні об'єкти. Також цього року введено в експлуатацію понад 400 складних будов.

Решта дозвільні документи реєструвалися ДАБІ за так званим декларативним принципом. Найбільшу кількість дозвільних документів зареєстровано у Київській, Львівській, Івано-Франківській і Рівненській областях.

Кудрявцев також зазначив, що ДАБІ відкрила консультаційні центри в обласних центрах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram