ГоловнаПолітика

Березюк і Гройсман посперечалися про повноваження префектів

Лідер фракції "Самопоміч" заявив, що префекти одержують занадто багато функцій.

Березюк і Гройсман посперечалися про повноваження префектів
Фото: Макс Требухов

Лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк і спікер парламенту Володимир Гройсман посперечалися про повноваження префектів під час конференції на тему конституційної реформи в Україні, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Щодо децентралізації. Так, це рух уперед, але в цьому русі багато небезпек", - заявив під час своєї промови Березюк.

"У цій Конституції записано, що префект де-юре має наглядову функцію - функцію розпорядження та управління державними програмами. Сьогодні гроші вниз проходять у 90% за державними програмами. А це означає, що префект матиме виконавчу функцію розподілу грошей. Уже дві функції. І третя функція - каральна. Префект матиме можливість подати пропозиції про покарання громади тим чи іншим способом, припиняючи їхню активність", - обурився Березюк.

Він також розкритикував інформаційну підтримку конституційної реформи і зазначив, що провести децентралізацію можливо, внісши зміни в нинішні закони, не чіпаючи Конституцію.

Гройсман заперечив Березюкові, зазначивши, що префекти будуть тільки сприяти виконанню державних програм, де буде прописано, куди спрямовуються кошти.

Нагадаємо, що запровадження інституту префектів передбачено в рамках делегування владних повноважень громадам.

Конституційну реформу прийняли в першому читанні 31 серпня 2015 року. Для прийняття в цілому потрібно 300 голосів, яких у парламенті поки що немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram