ГоловнаПолітика

Паскал подав у відставку (оновлено)

Скандальний поліцейський піде добровільно.

Паскал подав у відставку (оновлено)
Василий Паскал
Фото: mvs.gov.ua

Перший заступник голови Національної поліції Василь Паскал вирішити подати у відставку, повідомила його начальник Хатія Деканоїдзе.

"Я щойно повернулася з Ужгорода, ми з ним близько півгодини розмовляли, і він сказав, що напише рапорт про звільнення. Нам дуже потрібна підтримка громадян", - сказала вона в інтерв'ю 1+1. В Ужгороді сьогодні склали присягу 247 патрульних поліцейських, які нестимуть службу на території конгломерації Ужгород-Мукачеве.

Оновлення. Міністр Арсен Аваков у своєму фейсбуці оприлюднив заяву Паскала:

"Я прийшов у центральний апарат Міністерства внутрішніх справ 2005 року. П'ять років своєї кар'єри я пропрацював при президенті Вікторі Ющенку. І був звільнений у перший же місяць приходу до влади Віктора Януковича.

Я не будував кар'єру і не рвався назад в органи. Мене попросили повернутися в карний розшук наприкінці 2011 року, оскільки після мого відходу розшук було розвалено і він став недієздатним. Подальші півтора року я займався виключно оперативною роботою, яка не стосувалася політики. Це була моя принципова позиція, про що я не раз говорив і публічно, і за зачиненими дверима.

Щодо подій Майдану.Так, у той час я дійсно працював в Департаменті карного розшуку Міністерства внутрішніх справ України. Але звинувачення проти себе вважаю несправедливими і безпідставними, оскільки жодна перевірка - ні офіційна, ні внутрішня, - жодне журналістське розслідування не підтверджують факт чи мою причетність до переслідування активістів або учасників Майдану.Я з повною відповідальністю можу сказати, що навіть у ті трагічні для країни дні карний розшук залишався осторонь від політики, далі працював над розкриттям злочинів, і я особисто доклав чимало зусиль, щоб він не був використаний як інструмент для репресій.Цей факт я готовий довести в будь-якому суді, будь-якій комісії - міністерства, поліції чи Генеральної прокуратури. Ба більше, я вимагаю у керівництва цих органів провести докладну перевірку і готовий сам її ініціювати своїм зверненням.Ба більше, під моїм керівництвом карний розшук працював над розкриттям низки злочинів, скоєних стосовно активістів і учасників протестних акцій. Зокрема побиття народного журналіста Тетяни Чорновол, убивство Веремія, викрадення активістів Вербицького й Ігоря Луценка, подій у Маріїнському парку 14 лютого 2014 р. і схеми залучення "тітушок" для придушення акцій протестів і видачі їм зброї зі складів МВС. І це підтверджено конкретними результатами.Крім того, досі основу оперативного супроводу спеціальної слідчої групи Генеральної прокуратури, яка розслідує події на Майдані, складають мої підлеглі з карного розшуку.При цьому я вдячний усім співробітникам міліції, які брали участь в антитерористичній операції і разом зі мною одними з перших заходили у звільнений Маріуполь, Слов'янськ, Краматорськ, Дебальцеве і т.д. і відновлювали роботу міліції.Попри це, сьогодні склалася ситуація, в якій моє подальше перебування на посаді першого заступника голови Національної поліції України може негативно позначитися на роботі всієї нашої великої команди.Моя особиста думка - це ненормальна ситуація і несправедливі звинувачення.Тим часом я розумію, що це може позначитися на довірі до всієї Національної поліції. Зрештою, все, чого ми домагаємося зараз, - це підтримки людей, і не може особа одного члена команди заважати всій справі.Будівництво Нової поліції - це і моя справа. І я не хочу, щоб через мене будувалися якісь політичні інсинуації проти голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе та міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і зводили нанівець усі наші зусилля в будівництві нової поліції. Окремо звертаюся до всіх своїх колег і товаришів по службі з вимогою продовжити роботу і докласти максимум зусиль для створення тієї поліції, якої чекає від нас суспільство.Я залишаюся членом великої команди і готовий застосувати свій досвід знання, якщо цього вимагатиме час, люди і мої колеги. Зваживши всі аргументи, я прийняв рішення написати рапорт про відставку, який вже передав голові Національної поліції України Хаті Деканоїдзе та міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову.

Маю честь!"

Нагадаємо, Василь Паскал, заступник міністра внутрішніх справ, на початку листопада перейшов на посаду першого заступника голови Національної поліції - начальника карної поліції.

Це призначення спровокувало хвилю протесту у зв'язку з тим, що Паскал обіймав керівні посади в МВС при Вікторі Януковичі. З листопада 2011 року обіймав посаду заступника начальника Департаменту карної міліції МВС, а з січня 2012 року - начальника Департаменту карного розшуку МВС України. Сукупно Паскал понад рік у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року займав ці посади і мусив підпасти під люстрацію і не займати високі посади протягом 10 років.

Незважаючи на це, в грудні 2014 року він став заступником міністра внутрішніх справ. Окружний адмінсуд Києва визнав відсутність підстав для звільнення Паскала з посади заступника міністра внутрішніх справ відповідно до закону про очищення влади.

У МВС заявили, що Паскал не причетний до злочинів проти Майдану. Це було підтверджено Управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури України.

Міністр Арсен Аваков 28 листопада назвав Паскала найчеснішим міліціонером.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram