ГоловнаПолітика

Росія відправила польських школярів у Крим всупереч забороні

Дітей обіцяли відвезти в Петербург.

 Росія відправила польських школярів у Крим всупереч забороні
Фото: rospolcentr.ru

Поїздка до Криму групи польських школярів обростає новими подробицями. Як виявилося, польська влада перед поїздкою учнів до Росії заборонила везти їх до Криму і отримала обіцянку, що діти поїдуть у Петербург.

Про це українській службі "Радіо Свобода" сказала Анна Марек, спікер Підляського управління освіти.

Коли до управління освіти дійшли чутки про те, що польських учнів збираються везти до Криму, керівник управління надіслав листа польській громадській організації "Російське культурно-просвітницьке товариство", яка обіцяла поїздку як приз за перемогу в конкурсі.

"11 вересня керівника управління запевнили, що товариство надіслало листа російським організаторам поїздки з вимогою змінити програму екскурсії, це прозвучало як обіцянка, що така зміна відбудеться. Замість Криму мала бути поїздка в Петербург, тобто в програмі екскурсії мали бути Москва і Петербург. Принаймні, так нас інформували 11 вересня. Керівник управління просив надати йому кінцеву версію програми поїздки, але ми її не отримали", - розповіла Марек.

У четвер на брифінгу речник МЗС України Мар'яна Беца повідомила, що Україна у зв'язку з інцидентом надіслала ноту в МЗС Польщі. Однак і в МЗС Польщі, і в центрі, від імені якого діти поїхали в Крим, заявили, що з польською стороною цю поїздку не узгоджували, її організовувала повністю російська сторона.

Нагадаємо, в Росію поїхали учні та випускники семи підляських шкіл, в основному з міста Білосток. Спочатку школярам показали Москву, а потім, замість обіцяної поїздки до Санкт-Петербурга, несподівано посадили на літак і відвезли до Сімферополя.

Візит дітей у Крим висвітлювали різні російські ЗМІ, зокрема прокремлівський LifeNews, і поїздку було використано для проросійської пропаганди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram