ГоловнаПолітика

У Мінську почалося засідання підгрупи з виборів на Донбасі

Вибори за українським законодавством - умова для отримання особливого статусу.

У Мінську почалося засідання підгрупи з виборів на Донбасі
Представитель Украины в группе Владимир Горбулин
Фото: ipress.ua

У Мінську в закритому режимі проходить засідання робочої групи з політичних питань урегулювання ситуації на Донбасі.

"Засідання робочої групи з політичних питань урегулювання на сході України почалося в Мінську в закритому для преси режимі", - йдеться в повідомленні МЗС Білорусі у твіттері.

Підгрупу з політичних питань Тристоронньої контактної групи створено для узгодження формату місцевих виборів на підконтрольній сепаратистам території Донбасу. Представник України в групі - Володимир Горбулін.

Нагадаємо, Мінські угоди передбачають проведення виборів у частині Донбасу, підконтрольній бойовикам. Вони повинні пройти під контролем міжнародних організацій, які стежитимуть за дотриманням демократичних стандартів. Якщо міжнародна спільнота визнає ці вибори, частина Донбасу отримає особливий статус (або як воліє казати влада України - особливий режим місцевого самоврядування). Це передбачено законом "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Цей закон ухвалили восени минулого року і змінили в березні 2015-го.

Реформу Конституції, де закріплять такий режим, Україна повинна провести до кінця 2015 року. У понеділок проект змін до Конституції проголосували в першому читанні.

Зокрема прихильники "ДНР" і "ЛНР" (окрім тих, хто вчинив тяжкі злочини) отримають амністію. Для "окремих районів Донецької та Луганської областей" передбачено право на мовне самовизначення; участь органів місцевого самоврядування у призначенні голів органів прокуратури та судів; укладення з центральними органами виконавчої влади угод про економічний, соціальний і культурний розвиток; створення загонів народної міліції. Держава також буде надавати підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей і сприятиме транскордонному співробітництву. Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на дострокових виборах в "ДНР" і "ЛНР", не можна буде припинити достроково.

Мінські угоди також передбачають відновлення контролю України над своїми кордонами, проте, на відміну від пункту про особливий статус, виконання цього положення не прив'язане до дати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram