ГоловнаПолітика

Ігор Шевченко: «Ляшку пообіцяли посаду міністра екології ще в січні. Він мені особисто про це казав»

Ігоря Шевченка, міністра екології і природних ресурсів, "відправляли у відставку" ще з березня цього року. З новою силою провали у його роботі стали обговорювати на хвилі скандалу в парламенті щодо звільнення з посади голови СБУ Валентина Наливайченка. У кулуарах Верховної Ради подейкують: під час політичних торгів фракції “Батьківщина”, за квотою якої був призначений Шевченко, таки вдалося закріпити за собою міністерство, втім, з умовою — замінити нинішнього міністра.

Сам Шевченко під час розмови з Lb.ua категорично спростовує будь-які наміри соратників Юлії Тимошенко чи її самої усунути його з посади, посилаючись на те, що вони підтримують його і бачать здобутки. Крім цього, обґрунтовує такий висновок тим, що має підтримку і в Президента, оскільки “виконує його завдання із повернення вкрадених активів”, а також викорінює хабарництво в міністерстві. Нині публічно Шевченко заявляє про те, що міністерство почало боротися з “Укрнафтою” (пов'язану зі структурами Ігоря Коломойського), яка не сплатила 5 млрд грн. до бюджету, а отже, є підстави забрати ліцензію в компанії.

Не склалось у Шевченка у відносинах з прем'єром Арсенієм Яценюком. За даними LB.ua, словесна перепалка між ними неодноразово супроводжувала обговорення поточних питання на засіданнях Кабміну за закритими дверима. Арсеній Петрович тричі особисто заявляв Шевченку, що чекає від нього заяви про відставку. Втім, міністр екології каже, що конфлікту як такого немає, є — певні розбіжності.

Масла в вогонь долив скандал, пов'язаний з візитом Шевченка в Ніццу на вихідні 6-7 червня і поверненням звідти чартерним літаком екс-регіонала Олександра Онищенка (нині — депутата групи Ігора Єремеєєва “Воля народу”). Останній — власник кількох газовидобувник підприємств, котрі, нагадаю, отримують ліцензію на свою діяльність саме в Мінекології. Шевченко заперечує можливість будь-яких корупційних зв'язків, мовляв з Онищенком він просто "давно дружить, не більше того". Пояснює: депутат купив всі підприємства вже діючими, з повним пакетом документів. “Він купляв працюючий бізнес, а не ліцензії, ніколи їх не отримував і не планує отримувати в міністерстві. Тому жодних корупційних звинувачень в мою сторону бути не може”.

Зауважимо, що Шевченко — далеко не бідний чиновник. За 2014 рік він задекларував більше трьох мільйонів доходу, три квартири (площею 168,1 м кв., 129,6 і 161,4 ), будинок (площею 537 м кв., нежитлове приміщення (2483 м кв.) і двома паркомісцями (16,6 і 260,2 м кв.), а також два автомобілі. Міністр пояснює такі статки роботою в юридичному бізнесі і каже, що може відзвітуватись за кожну зароблену копійку. Нині ж він отримує зарплату — 4700 грн.

Поза тим, політикумом активно ширяться чутки: свою міністерську квоту (голови Мінекології) "Батьківщина" продала Онищенку, а той прилаштував у відомство Шевченка.

Аби розібратися з усім напряму, LB.ua прийшов в кабінет до міністра.

Фото: uacrisis.org

"Тимошенко призначила мене своїм радником після трьохвилинної розмови"

Ви потрапили в крісло міністра за квотою "Батьківщини". Хто конкретно запропонував вам цю посаду?

Мені подзвонили з партії «Батьківщина», від Юлії Тимошенко і запросили на зустріч. Я прийшов і під час спілкування Юлія Володимирівна сказала, що є така можливість… Вона знає мене ще з 2005 року, я був в неї радником (з питань іноземних інвестицій – ред.). Вочевидь, моя біографія, мої здобутки, досвід попадав в профайл людини, яка потрібна була в уряді. Я погодився, поставивши чітку вимогу: ніякої корупції.

Але Юлія Тимошенко не так довго вас знала. Ви так і не встигли з нею навіть попрацювати, оскільки в 2005 році уряд розпався.

Мабуть, шукали нових професійних людей із західною освітою, тому знову підняли мою біографію, а можливо, бачили мою активність в громадській, професійній сфері.

Ну, ви ж розумієте, що розподіл посад в міністерствах відбувається за політичними квотами. Ніхто не моніторить «чистих» і совісних активістів. Як правило, призначають людей, котрі виконуватимуть політичну волю.

Немає ніякого тиску і політичної волі «Батьківщини». Подивіться на сьогоднішній уряд, половина з нього – це дійсно люди, які відповідають критеріям: хороша освіта, успішні проекти в житті. Андрій Пивоварський, Айварас Абрамавічус, Наталка Яресько. Вочевидь, політики зрозуміли, що пора змінювати країну і запрошувати в уряд чесних людей.

Фото: www.dyvys.in

Як ви познайомились з Юлією Тимошенко?

Зовсім випадково. У 2005 році вона виступала перед інвесторами під час економічного форуму в Українському домі. Говорила, що створюватиме в Кабміні раду іноземних інвесторів, щоб сприяти залученню іноземних капіталів в Україну. Я подумав, що, вочевидь, в неї немає потрібних кадрів. Підійшов до неї, розштовхавши охоронців, котрі не хотіли мене пускати, і запропонував свою допомогу. Сказав, що можу на громадських засадах створити таку раду. Буквально після трьох хвилин нашої розмови вона покликала помічника і сказала, що призначає мене своїм радником, щоб в мене були повноваження реалізувати цей проект, і попросила видати мені посвідчення. Я сам був шокований!

Все ж таки, дивно виглядає: людина, яка знала вас такий короткий час, пропонує вам посаду міністра.

Це питання до Юлії Володимирівни (сміється). Мені подзвонили, я прийшов і все.

Нині ви часто консультуєтесь з Тимошенко чи її соратниками?

Не скажу, що часто, але раз в кілька тижнів. Наприклад, вчора спілкувався з Юлією Володимирівною в тому числі і щодо ситуації, яка склалась. У неї не було достовірної інформації. Після отримання пояснень, вона сказала, мовляв, зрозуміло, ми вас підтримуємо.

Мене підтримує і Президент. В мене була розмова з ним ще раніше. Я виконую основне поставлене ним завдання — повернути якомога більше активів, які були вкрадені (попередньою владою – ред.). Він знає і про мої зусилля викорінення корупції в міністерстві та мої інші прогресивні ініціативи, тому й підтримує мене.

До зустрічі у статусі міністра ви знали особисто Петра Порошенка?

Так, ми обоє закінчили Інститут міжнародних відносин, правда, він – на кілька років раніше. Нас познайомив нині ректор університету імені Шевченка Леонід Губерський. Виникла ініціатива реанімувати асоціацію випускників КІМВ. Так ми з Петром Олексійовичем і познайомились. Після цього кілька разів пересікались на різних соціальних заходах.

Фото: dazv.gov.ua

Давайте повернемося до вашого призначення в міністерство. В ЗМІ поширюється інформація про те, що нібито «Батьківщина» продала цю посаду екс-регіоналу Олександру Онищенку, вашому давньому товаришу.

Як я вам вже сказав, мене запросили з офісу Юлії Володимирівни. Ні про який продаж посад я не знаю.

А з Онищенком ви говорили про таку інформацію?

Після того, як вона поширилась в ЗМІ, так, говорили. Він спростовував, сказав, не платив за мене... Розумієте, Онищенко до Міністерства екології не має ніякого відношення. Весь його бізнес побудований на куплених компаніях вже після того, як вони отримали ліцензії. Тобто він купляв працюючий бізнес, а не ліцензії, ніколи їх не отримував і не планує отримувати в міністерстві. Тому жодних корупційних звинувачень в мою сторону бути не може. Це все нісенітниця.

Поширювалась інформація також, що ваша юридична компанія в далекому минулому консультувала фірми або безпосередньо самого екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Я пішов з юридичної фірми і взагалі з юридичного бізнесу в листопаді 2007 року. На той момент фірма, яка називалась «Шевченко, Дідковський і партнери», не займалась справами, пов'язаними з нафтою, газом. Після мого виходу, фірму перейменували (я наполіг, щоб мого прізвища в назві не було). Зараз вона називається «Астерс». І її юристи справді почали займатися проектами, пов'язаними з договорами з розподілу продукції. Однак, компанія представляла інтереси не фірм Ставицького, а державних компаній (зокрема, «Надра Юзівська»), які були сторонами в договорах про розподіл продукції з Shell, Chevron, ExxonMobil. Тобто про будь-які фірми Ставицького взагалі не може йти мова.

"Я впевнений, відставки не буде"

Останнім часом в публічній площині все частіше постає питання вашої відставки. За нашою інформацією, під час перемовин щодо відставки Валентина Наливайченка фракція «Батьківщина» зберегла за собою квоту – Мінекології, втім, з новим міністром.

Знаєте, це все – чутки. Вони не підтверджуються. Я впевнений, що ніякої відставки не буде.

Ви отримали певні гарантії від керівництва «Батьківщини»?

Які гарантії? Мене підтримує «Батьківщина». І не тільки. Мене підтримують всі розумні люди. Я взагалі не розумію, чого вони не будуть мене підтримувати?! Все те, що говорив Ляшко, — інсинуації і неправда. Для відставки немає жодних підстав.

Ви ж підтвердили свою поїздку в Ніццу, про що заявляв лідер Радикальної партії.

Ляшко заявив, що я літав в Ніццу під час пожежі в Василькові. Це – брехня. 6-7 червня я дійсно був за кордоном у мої законні вихідні і повернувся до Києва до початку пожежі. Нафтобаза БРСМ загорілась в понеділок, 8 червня, о 16 годині, пожежникам повідомили про це о 17 годині. Ляшко опосередковано звинувачує мене в загибелі людей під час пожежі, але, вибачте, яке відношення я маю до гасіння пожежі?! Я – міністр екології, а не голова Держслужби з надзвичайних ситуацій, якій підпорядковані пожежники.

У п’ятницю (12 червня – ред.) я поїхав на місце пожежі, оскільки зранку мене повідомили, що її ліквідували. Провів там нараду. Навіть домовився з приватною компанією (не буду називати якою, бо скажуть, що лобіюю) про безоплатне надання 5 тонн сорбенту для дезактивації ґрунту. Я розумів, що швидко в бюджеті коштів не знайдуть, а необхідно досить оперативно ліквідувати наслідки пожежі. Правда, згодом там знову загорілись цистерни, тому ці дії ми відклали.

До речі, розкрутили і ситуацію з моїм зверненням до прем’єр-міністра щодо поїздки в Монако на запрошення принца Альберта на заключний етап раллі електрокарів Київ — Монте-Карло. Ініціатива була дуже хороша, та й імідж України потрібно піднімати. От я і написав прем'єру, попросив відпустити мене на один день (у листі йдеться про три – ред.) за свій рахунок. Він мені відмовив. А згодом в ЗМІ з'явилась ця заява (вочевидь, «злив» Секретаріату Кабміну) і інформація про нібито мою поїздку в Монако.

Ви літали чартером Онищенка в Ніццу.

Вихідні я дійсно провів за кордоном. Так вийшло, що мені не вдалося забронювати квитки на рейсовий літак, щоб встигнути на роботу (тоді в Німеччині проходив фінал Ліги Чемпіонів, з усієї Європи з’їхались вболівальники, тому аеропорти були переповнені). Мені довелося шукати інші шляхи вильоту. Я продзвонив своїх знайомих і з’ясувалося, що Олександр Онищенко перебуває в Європі, а його літак – стоїть в Ніцці. На моє прохання він погодився допомогти мені повернутися до Києва.

Давно знаєте пана Онищенка? Коли познайомились?

В 2003 році я випускав журнал Elite Club. Однією з тем номеру були коні (хоббі Онищенка - кінний спорт - ред.). Ми з головним редактором почали шукати, у кого можна взяти інтерв’ю на цю тему. Нам порекомендували Анатолія Писаренка та Олександра Онищенка. Так і познайомились.

Наскільки мені відомо у вас – особистий конфлікт з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Конфлікту як такого немає, є певні розбіжності. Так, я дуже часто не погоджуюсь з позицією прем'єр-міністра на засіданні Кабміну. Звичайно йому це інколи не подобається, але мої принципи та життєві цінності сильніші за бажання комусь сподобатись, навіть прем’єр-міністру.

З яких питань у вас виникають розбіжності?

З різних. В першу чергу, з кадрових. Зокрема, ситуація з Державною службою геології та надр підтверджує, що відбувається політичний тиск з боку прем'єр-міністра, щоб розставляти своїх людей, в тому числі і в моїй системі, на що я не погоджуюся. Власне незаконно був призначений тимчасово виконуючий обов’язки голови Держслужби геології та надр Микола Бояркін. Кілька днів тому було судове рішення, яке відмінило розпорядження Кабміну (про його призначення – ред.).

Законодавством передбачено, що я повинен був подати подання прем’єру, він подає його і Кабмін голосує. На Бояркіна такого подання я не робив, категорично виступав проти його призначення. Крім цього, виконуючим обов'язки голови служби, згідно закону, може бути тільки хтось із заступників. На той момент жодного заступника в відомстві не було.

Вже півроку прем’єр не погоджує жодної кандидатури, яку я вношу на цю посаду, а працює Бояркін. Напевно він виконує якісь особливі доручення секретаріату Кабміну.

На сьогодні ситуація (у відносинах з Яценюком – ред.) покращилась. Вдалось призначити кількох голів держагенств з моєї подачі, трьох моїх заступників. Щоб ви розуміли, я три місяці працював без жодного заступника, годинами лише підписував документи.

"За кожен папірець треба було заплатити хабар"

Міністерство екології в Кабміні завжди вирізнялось корупційними схемами...

Так, раніше за кожен папірець в міністерстві треба було заплатити хабар. За кожен лист, погодження, ліцензію тощо. Ми викорінили цю корупційну практику.

Стверджуєте, що нині в міністерстві зовсім немає корупції?

Ні, в міністерстві немає. Я не можу бути настільки впевнений щодо екологічних інспекцій на місцях, бо ми ще не встигли замінити всіх керівників. Та й керівник Державної екологічної інспекції (Андрій Заїка - ред.) тільки приступив до виконання обов’язків. Але щодо міністерства – я впевнений.

Більше того, ми ліквідовуємо цілі корупційні схеми. Зокрема, скасували контроль ізольованого баласту в портах. Як раніше виглядала ця схема: в порт заходить судно, екологічні інспектори його зупиняють, вимагають взяти проби, потім довго роблять дослідження, судно тижнями стоїть в порту, за кожен день отримуючи шалені збитки. Таким чином, власники вантажу змушені були давати хабарі, щоб не простоювати. Тепер ми взагалі відмінили цей контроль, тому що він – безглуздий. За всі роки в Україні не затримали жодного судна за забруднення, це просто була корупційна схема.

Власне, всі ці хвилі інформаційних скандалів, політичних перепалок і так далі пов’язані саме з тим, що дехто заробляв на таких схемах. А зараз наймає псевдо громадських діячів, розкручує ці теми в політиці, щоб дискредитувати того чи іншого міністра.

Фото: slovoidilo.ua

Хто заробляв на цих схемах?

Це різні люди, в тому числі політики, народні депутати, місцеві царьки-князьки, навіть олігархи, найвищі олігархи, яким не подобається, що ми повертаємо державі вкрадені активи. Так, наприклад, справа «Голден Деррік» (бурова компанія, пов’язана з оточенням екс-міністрів Едуада Ставицького, Миколи Присяжнюка і нардепа Юрія Іванющенка – ред.). Ми забрали 19 ліцензій і вочевидь, будемо анульовувати і останню. Там серйозні порушення законодавства!

Крім цього, через суд ми повернули державі три частки в спільній діяльності на Сахалінському родовищі, які також були майже подаровані компаніям Ставицького. Більше того, ми подали позов в суд про відшкодування збитків на суму 45 млн гривень, які були завдані державі саме цими оборудками.

Нині ми працюємо над відкликанням ліцензій на видобуток нафти в «Укрнафті» за те, що вона не сплачує податки. Борг складає понад 5 млрд грн. А це – порушення ліцензійних умов. Вже зараз до мене прийшов запит від Державної фіскальної служби з проханням вжити заходів. Я погодив проект наказу у Держгеонадрів, згідно з яким «Укрнафті» дадуть сім днів для погашення боргу. В іншому випадку – ліцензії будуть анульовані, і вони не зможуть добувати нафту. До речі, ця ситуація – це одна з причин, чому Ляшко зараз влаштував таку піар-акцію. Ці олігархи через нього тиснуть на мене, в тому числі і шляхом розповсюдження брехні про мою відсутність під час пожежі.

Ви маєте на увазі Коломойського?

Ви самі додумуйте, хто в цій справі виступає замовником.

Втім, можу сказати, що Ляшку пообіцяли посаду міністра екології ще в січні цього року. Про це він мені особисто казав.

Як часто відчуваєте тиск з боку олігархів чи політиків?

Як такого тиску немає. Мені наполегливо пропонували певні кандидатури на окремі посади від людей з оточення прем’єр-міністра. Я відмовився, оскільки бачив, що ці особи – заплямовані старою системою.

Фото: www.dyvys.in

Насправді кадрове питання – одне з найскладніших, тим паче, зважаючи на державні зарплати. Не може країна нормально розвиватись, якщо в держслужбі не буде фахових людей. А цього не буде, якщо рівень зарплат буде таким низьким.

А яка у вас зарплата?

4700 гривень. З міністрів зняли будь-які надбавки. Таке от популістське рішення… Так, я можу собі це дозволити, мені вдалось накопичити заощадження за часів ведення бізнесу – я створив юридичну фірму. Але є міністри, котрі живуть на одну зарплату. Такий рівень оплати для міністра – це приниження. Наприклад, в Сінгапурі міністр отримує мільйон доларів. І це, повірте, обходиться дешевше для країни, бо у нього не виникає корупційних спокус. Правда, наскільки я знаю, наразі Адміністрація Президента та Мінекономіки проводить перемовини з міжнародними донорами, щоб створити окремий фонд, з якого доплачуватимуть тим держслужбовцям, які залучені до реформ.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram