ГоловнаПолітика

Рада церков запропонувала внести до Конституції таємницю сповіді

Всеукраїнська рада церков запропонувала свої поправки до Конституції України

Рада церков запропонувала внести до Конституції таємницю сповіді
Фото: Сергей Нужненко

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій вважає, що у змінах до Конституції України слід закріпити таємницю сповіді.

Про це на брифінгу заявив митрофорний протоієрей Української греко-католицької церкви Олекса Петрів.

"У статті 31, де йдеться про таємницю, запропоновано додати таємницю сповіді", - сказав він, наголосивши, що у змінах потрібно прописати неможливість порушувати таємницю сповіді "за жодних обставин". За його словами, зараз у законодавстві вже юридично визначено поняття таємниці сповіді, однак, зважаючи на його важливість, цю норму необхідно внести також і в Конституцію.

Також Рада вважає, що необхідно закріпити захист державою "права громадян на життя від зачаття і до природної смерті". Про це заявив секретар синоду Української православної церкви Київського патріархату УПЦ (КП) архієпископ Євстратій (Зоря).

Він уточнив, що Рада церков вважає аборт дітовбивством, проте чи означатиме ця зміна автоматичну заборону абортів, потрібно буде роз'яснити окремим законодавством. За його словами, Рада церков відкрита до дискусії з приводу цієї норми.

Архієпископ також зазначив, що те саме стосується і норми про захист державою життя громадян до природної смерті. "Ця норма може означати заборону права на евтаназію на рівні основного закону", - зазначив він.

"Найзначнішою нашою пропозицією є пропозиція до ст. 35 Конституції України ("Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання", - ред.), що є абсолютно логічним, тому що саме цією статтею визначаються взаємовідносини церкви і держави, право на свободу віросповідання", - сказав він.

За його словами, в Конституцію необхідно внести норму, що між державою і церковними організаціями є партнерські відносини, спрямовані на благо людини.

Також Євстратій (Зоря) наголосив, що жодна з релігійних організацій не претендує на особливі взаємини з державою.

Нагадаємо, 3 березня президент Петро Порошенко почав процедуру внесення поправок до Конституції, заснувавши Конституційну комісію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram