ГоловнаПолітика

Зміни до Конституції можуть передати до парламенту вже наступного тижня, - Гройсман

Є всі підстави сподіватися, що Конституційна комісія погодить текст змін

Зміни до Конституції можуть передати до парламенту вже наступного тижня, - Гройсман
Фото: polittech.org

Конституційна комісія може передати зміни до Конституції України Президентові Петру Порошенку для внесення до парламенту вже наступного тижня.

Про це повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман у Фейсбуку.

"Сьогодні (12 червня, - ред.) брав участь у засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням Президента. Ми обговорювали зміни до Конституції в частині децентралізації. Всі погодилися, що є чотири принципові позиції, які повинні бути відображені в Конституції: базовою одиницею місцевого самоврядування з найбільшим обсягом повноважень має бути громада (село, селище, місто їх об'єднання); мають бути зафіксовані принципи субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування; вводиться трирівнева система місцевого самоврядування з чітким розмежуванням повноважень та виконавчими органами на кожному рівні; передача повноважень органам місцевого самоврядування повинна бути збалансована системою контролю з боку виборців і держави", - написав Гройсман.

Він також висловив сподівання, що зміни буде погоджено та передано до Верховної Ради вже найближчими днями.

"Є всі підстави сподіватися, що Конституційна комісія погоджує текст змін і передасть Президентові для внесення до парламенту вже наступного тижня. Якщо ми приймемо ці зміни, то точку неповернення в процесі перетворення України з пострадянської до європейської країни буде пройдено", - підкреслив Гройсман.

Нагадаємо, раніше Гройсман заявив, що закон про децентралізацію готовий на 70%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram