ГоловнаПолітика

Оренда портів довела свою неефективність, - комісія ВРУ

Члени комісії ВРУ мають намір з'ясувати статус майна морських портів в Україні

Оренда портів довела свою неефективність, - комісія ВРУ

Процес передачі майна портів в оренду викликає багато питань, повідомив голова Cпеціальної контрольної парламентської комісії з питань приватизації Борис Філатов під час виїзного засідання, яке відбулося сьогодні в Одесі.

Члени комісії мають намір з'ясувати статус майна морських портів в Україні. За словами Філатова, зараз переважна більшість об'єктів, які мають бути включені в цілісні майнові комплекси, що підлягають приватизації чи концесії, здані в оренду.

"Ми провели аналітику. Якщо говорити про всі морські порти України, тобто близько 632 договорів оренди на все майно. При цьому - там будівельний майданчик, там приміщення, там залізнична гілка. Тобто фактично орендарі замість того, щоб за узгодженням з Кабміном орендувати цілісний майновий комплекс, вони цей цілісний майновий комплекс "набирають" шляхом укладення окремих договорів оренди. Що у спеціальної контрольної комісії викликає, як мінімум, питання", - зазначив Філатов.

Він підкреслив, що ще до початку засідання комісії почалася протидія розгляду цього питання, і деякі "зацікавлені особи" намагаються виключити питання оренди з порядку денного роботи комісії.

"Пішли різні розмови. Якщо інші питання порядку денного не обговорювалися кулуарно, то з приводу портів вже різні стивідорні компанії почали проявляти незрозумілі страхи", - заявив Філатов.

За його словами, мета комісії - не розглядати якісь зловживання окремих орендарів, а зрозуміти, яким чином держава збирається приватизувати порти, якщо їх майно "здано в оренду за різними схемами".

Позицію Філатова підтримав ще один член комісії народний депутат Ігор Луценко. Перед початком засідання він написав на своїй сторінці в соцмережі, що комісія отримала дані від Фонду держмайна з приводу вартості оренди в українських портах, які шокували депутатів.

"Середня ставка оренди державної портової нерухомості становить 5 гривень. П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ", - зазначив Луценко.

Виїзне засідання Спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації в Одесі проходитиме 10-11 червня. Крім питань неправомірної оренди в українських портах, в порядку денному її роботи - банкрутство заводу "Центроліт", приватизація Одеського припортового заводу та інші.

Нагадаємо, Закон України "Про морські порти" допускає різні форми державно-приватного партнерства: оренда, приватизація, концесія. Також 12 травня 2015 року Кабінет Міністрів затвердив перелік об'єктів державної власності, які підлягають приватизації в 2015 році. У нього внесено 342 державних підприємства, в тому числі і порти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram