ГоловнаЕкономікаБізнес

Іллічівський порт шукає інвестора для будівництва вугільно-рудного комплексу

Іллічівський порт шукає інвестора для будівництва вугільно-рудного комплексу
Фото: segodnya.ua

Начальник Іллічівського МТП Юрій Крук під час інвестиційного форуму презентував два проекти будівництва вугільно-рудних комплексів на 12 майданчиків для потенційних інвестиційних проектів.

"Вугілля і руда завжди були одними з ключових вантажів ІМТП. Для розвитку потенціалу в цьому напрямку порт виділив два інвестиційні майданчики. Від інвестора очікуємо механізації технологічних процесів, зокрема вагоноперекидачів, конвеєрних галерей тощо. Порт же береться до передпроектних досліджень", - заявив Юрій Крук.

Керівництво порту підрахувало, що в результаті залучення інвесторів і будівництва нових потужностей вантажообіг в Іллічівському порту може зрости більш ніж на 15 млн. тонн на рік, що зможе вирішити питання дефіциту потужностей у портах "Південний" та "Одеса".

"Ми надали інвестиційні майданчики, які пропонуються для реалізації потенційним інвесторам - вантажовласникам. Як тим, хто вже співпрацює з портом, так і тим, хто побажав залучити інвестиції і має сьогодні вантажну базу", - прокоментував Юрій Крук.

Розвиток вугільно-рудного напрямку актуальний, зважаючи на заяви міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина про відновлення імпортного постачання вугілля. За словами Крука, для створення вугільно-рудних терміналів Іллічівський порт виділяє майданчики в тилу 1, 2 і 10 причалу, глибина біля яких - 13 і 11,5 м.

У виборі форми державно-приватного партнерство керівництво Іллічівського порту не обмежує інвесторів і готове обговорювати будь-які форми інвестування в обмін на вантажопотік.

Раніше міністр Мінінфраструктури Андрій Пивоварський зазначав, що потенційні інвестори вже готові вкладати в порти більш ніж мільярд доларів.

Іллічівський порт - другий в Україні за вантажопотоком. 2014 року порт домігся максимального вантажообігу за останні 5 років - 14,6 млн тонн. За підсумками 5 місяців цього року цей показник становить 6,524 млн тонн, що на 600 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram