ГоловнаПолітика

Адвокати оскаржать рішення суду про стягнення із Шепелєвої 18,5 млн

У справі йдеться про визнання фіктивним договору оренди приміщення.

Адвокати оскаржать рішення суду про стягнення із Шепелєвої 18,5 млн
Фото: sled.net.ua

Шевченківський районний суд міста Києва вирішив стягнути майже 18,5 млн грн із Галини Шепелевої на користь ПАТ "Родовід Банк".

Таке рішення райсуд ухвалив ще 22 травня, однак адвокатам Галини Шепелєвої стало відомо про нього лише сьогодні, 11 червня, пише РБК-Україна.

За словами адвокатів, Шевченківський райсуд знову взявся за цю справу після того, як його повернув на повторний розгляд Вищий спеціалізований суд.

У справі йдеться про визнання фіктивним договору оренди приміщення 5225,8 кв. м біля Софіївської площі в Києві. Повідомляють, що ПАТ "Родовід Банк" орендував це приміщення з лютого 2009 р., а з травня 2009 р. новим власником нерухомості стала Галина Шепелєва.

За словами адвоката Шепелєвої Антона Гарматюка, зараз "Родовід Банк" домагається визнання договору оренди фіктивним, але при цьому вимагає стягнути із Шепелєвої 18,5 млн грн сплачених орендних платежів.

Гарматюк зазначає: "З якоїсь причини до справи не залучали колишнього власника приміщення, з яким і укладали договір оренди. Крім того, позивач запевняє, що не мав наміру орендувати приміщення, не приймав приміщення за фактом оренди, не використовував його. Водночас у судових розглядах фігурували договори між банком і підрядниками на виконання в будівлі будівельних робіт, установлення комп'ютерних мереж і так далі. Тобто банк, нібито не маючи наміру орендувати приміщення, навіщось робив у ньому ремонт".

Нагадаємо, 14 серпня 2014 року той самий Шевченківський районний суд міста Києва відхилив аналогічний позов ПАТ "Родовід Банк" як бездоказовий. У жовтні 2014-го це рішення підтвердила й апеляційна інстанція. Однак Вищий спеціалізований суд скасував ці рішення і відправив справу про оренду на новий розгляд.

"Вищий суд прийняв як докази фотографії висновки експертиз документів, які були вилучені у "Родовід Банку" і які стосуються діяльності позивача. Не відомо, як були отримані фотографії цих експертиз. Позивач не має оригіналу, копії експертиз не завірені ні експертом, який їх проводив, ні слідчим. Але касаційна інстанція визнала це достатнім доказом", - уточнює представник Шепелєвої.

За словами заступника директора Агентства моделювання ситуацій, політолога Олексія Голобуцького, факти переслідування опонентів за допомогою судових і правоохоронних органів в Україні не рідкість.

"Суди зараз в абсолютно невизначеній ситуації: з одного боку, вони діють за тими самими принципами, що й раніше, коли наказ начальника важливіший, ніж усе інше, включаючи закон, а з іншого - вони залишаються такими самими корумпованими, як і були раніше. Поки в нас у країні не буде європейського шанобливого ставлення до права, поки в нас не буде нормальної правової судової системи, доти громадяни будуть уразливі до свавілля", - зазначає експерт.

Адвокати Шепелєвої повідомили, що зараз вони зайняті підготовкою апеляції на рішення Шевченківського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram