ГоловнаПолітика

ГПУ веде кримінальне розслідування проти судді, яка намагалася закрити справу Шепелєвої

Слідство запросило записи судового засідання під керівництвом Литвинової.

ГПУ веде кримінальне розслідування проти судді, яка намагалася закрити справу Шепелєвої
Фото: Макс Левин

Головне слідче управління Генеральної прокуратури веде кримінальне провадження з приводу дій судді Печерського райсуду Ірини Литвинової, яка намагалася у вересні 2014 року закрити до потрапляння в суд першої інстанції кримінальну справу Галини Шепелєвої.

Про це йдеться в запиті Генпрокуратури про надання інформації журналістами "Українських новин", присутніми на судовому засіданні.

"Враховуючи, що матеріали аудіо-, відеофіксації зазначених судових засідань можуть мати доказове значення під час розслідування кримінального провадження... прошу надати їх у розпорядження слідства", - йдеться в листі слідчого ГПУ.

Фото: ukranews.com

Нагадаємо, 25 вересня 2014 року слідча суддя Ірина Литвинова за клопотанням представників захисту Шепелєвої винесла рішення відпустити підозрювану і зняти з неї звинувачення під час слідства, до потрапляння кримінальної справи на розгляд суду першої інстанції. Суддя повважала, що слідство триває "дуже довго", а доказів провини Шепелєвої "мало".

Шепелєву звинувачували в тому, що у змові з екс-депутатом Олександром Шепелєвим, зі своїм чоловіком, який перебуває в міжнародному розшуку, вона викрала 300 мільйонів гривень вкладників "Родовід-банку", які зараз зберігаються на заблокованих прокуратурою Швейцарії рахунках Шепелєвої в одному зі швейцарських банків.

При цьому сама Шепелєва втекла з України, правоохоронні органи Угорщини екстрадиювали її, після чого вона заявила про поганий стан здоров'я, пішла на лікарняний, через що слідчі дії проти неї не вели. Таке рішення спровокувало широкий резонанс у середовищі юристів. Зокрема, керівництво Вищої ради юстиції заявило ЗМІ, що суддя Литвинова допустила грубу помилку, а у Вищому спеціалізованому суді України - що Литвинова перевищила свої повноваження. Активісти "Автомайдану" прямо звинуватили в диригуванні судом у справі Шепелєвої Анатолія Даниленка, який тоді перебував на посаді заступника генпрокурора.

10 жовтня Апеляційний суд міста Києва скасував рішення судді Литвинової як неправосудне, а Генеральна прокуратура порушила проти неї кримінальну справу. Втім уже 29 грудня Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження проти судді Литвинової, оскільки не побачила у справі корисливих мотивів для самої судді.

8 січня суддя Печерського райсуду Христина Гладун слово в слово повторила рішення Литвинової, наказавши закрити справу проти Шепелєвої. Це рішення було знову скасоване Апеляційним судом Києва з формулюванням безпосередньо в резолютивній частині "суддя вийшла за рамки своїх повноважень".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram