ГоловнаПолітика

П'ятеро кандидатів на посаду голови АКБ мають "сумнівне минуле"

Transparensy International сумнівається в достовірності декларацій

П'ятеро кандидатів на посаду голови АКБ мають "сумнівне минуле"

Щонайменше п'ятеро кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро можуть мати сумнівне минуле. Таку заяву зробив сьогодні голова правління організації Transparency International Андрій Марусов, повідомляє "Укрінформ".

"Ми поки що знайшли п'ятьох людей із "сумнівним" минулим. Це головний військовий прокурор Анатолій Матіос, начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, Кирило Куликов, який тепер представляється помічником нардепа Кличка. Також до п'ятірки увійшли екс-нардеп від "Батьківщини" Юрій Тригубов і Юрій Сухов, який представляється як адвокат", - сказав Марусов.

За словами Марусова, щодо Анатолія Матіоса є питання про зв'язки з попередньою владою і задекларований заробіток.

"Слід пам'ятати, що Матіос був на посаді заступника керівника Головного контрольного управління адміністрації Януковича під час Революції Гідності. Крім того, його заробіток більш ніж у 130 разів менший від заробітку дружини (264 тис. Грн порівняно з 34,7 млн грн). Це нагадує звичну практику для чиновників - переведення статків на членів родини", - зазначив Марусов.

У зв'язках із попередньою владою і у причетності до корупційних схем представники організації підозрюють Кирила Куликова.

"Кирило Куликов відомий як керівник Інтерполу в Україні, був нардепом від "Нашої України - Народної Самоооброни" у 2007-2012 рр. Відомий як один із представників "тушок". За кілька місяців до арешту Юрія Луценка приєднався до фракції "Єдиного центру", яка підтримувала Януковича. Голосував за призначення Пшонки генпрокурором, 2009 року намагався надати законодавче забезпечення корупційній схемі з оцінки майна", - сказав Марусов.

За даними організації, приблизно 50 претендентів на посаду заповнили декларації з помилками.

Офіційний висновок організації передали конкурсній комісії Антикорупційного бюро.

Нагадаємо, в конкурсі на посаду голови АКБ бере участь 161 кандидат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram