ГоловнаПолітика

Паливний комітет Ради розгляне питання про посередника в імпорті електрики з РФ

Паливний комітет Ради розгляне питання про посередника в імпорті електрики з РФ
Фото: www.dtek.com

Комітет Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки на сьогоднішньому засіданні порушить питання про компанії-"прокладки" в імпорті електроенергії з Російської Федерації. Про це повідомив член комітету з питань ПЕК, народний депутат фракції "Батьківщина" Олексій Рябчин "Українським новинам".

Він зазначив, що засідання комітету розпочнеться о 14:30 і буде відкритим. "На засіданні в середу ми будемо знову порушувати питання про доцільність введення на ринок імпорту електроенергії з РФ компанії-прокладки. Ми хочемо, щоб Міністерство енергетики та вугільної промисловості обґрунтувало доцільність введення маловідомого посередника з офшорними капіталами", - заявив депутат.

Рябчин зазначив, що цього разу члени комітету не викликали представників Міненерго: "На минулому засіданні ми заслухали міністра Демчишина. Ми ставили йому багато питань, в тому числі про запровадження компанії-прокладки в імпорт електроенергії. Те саме актуальне питання наші члени порушували не раз під час прямих ефірів, в інтерв'ю. У рамках години запитань до уряду в п'ятницю, 26 грудня, де має бути міністр, депутати матимуть змогу запитати про це в голови Мінпаливенерго особисто".

У рамках порядку денного засідання комітету, крім питання про посередницькі схеми в імпорті, депутати розглянуть питання акредитації консалтингових компаній на енергетичному ринку, затвердять план розгляду законодавчих ініціатив з питань ПЕК і вугільної промисловості. Члени комітету мають намір розглянути вісім законопроектів, які не є профільними для комітету, питання про технічні регламенти та систему ціноутворення, а також низку інших проектів законів про енергозабезпечення та енергоефективність. Окреме питання порядку денного - обговорення проекту державного бюджету-2015 і декількох кодексів. Члени комітету почали вивчати проект держбюджету, зокрема щоб з'ясувати показники, ціну на газ, динаміку зміни тарифів, які Кабмін заклав у проект документа.

Рябчин також зазначив, що члени комітету наполягають на тому, щоб всі засідання комітету проходили у відкритому режимі, крім рідкісних випадків, коли заслуховують інформацію під відповідним грифом.

Як повідомляли, українські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що постачати електроенергію з Росії має намір офшорна компанія з Кіпру Perlisio Enterprises Limited, яка посилається на те, що представляє інтереси російського державного оператора Интер РАО. Интер РАО спростувала цю інформацію. Перед цим Мінпаливенерго дозволило здійснювати імпорт російської електроенергії холдинговій компанії "Енергомережа",  яка раніше не працювала в цій сфері.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин запевняв, що постачати електроенергію з Росії буде державна компанія або велика компанія, здатна забезпечити імпорт, і виключив можливість участі в імпорті кіпрських офшорних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram