ГоловнаПолітика

"Новая газета": Кремль відмовився від ідеї незалежності ДНР і ЛНР

Помічник Путіна вибиває для сепаратистів "якусь автономію"

"Новая газета": Кремль відмовився від ідеї незалежності ДНР і ЛНР
Фото: www.dyvys.in

Росія відмовилася від планів створити на території Донбасу самопроголошену державу Новоросія. Про це пише російська "Новая газета" з посиланням на джерела в адміністрації президента РФ, в уряді та безпосередньо в ДНР і ЛНР.

Помічник президента Владислав Сурков зараз "заштовхує республіку назад в Україну на умовах будь-якої автономії", пише видання. Цим пояснюється призначенням на посаду заступника начальника АП із соціально-економічного співробітництва з країнами СНД, Абхазією і Південною Осетією Ігоря Удовиченка, який замінив на цій посаді Бориса Рапопорта.

Видання також називає Суркова ідеологом чисток "Новоросії": Ігор Гіркін (Стрєлков), Ігор Безлер (Бєс) і Микола Козіцин. "Усіх трьох вважали в Москві надміру самостійними, і вони ніяк не вписувалися навіть у формальні кордони сепаратистських республік", - йдеться в публікації. Тому Безлера відправили до Криму, Гіркіна - в Москву. Місцеперебування Козіцина джерела газети не знають. Над відстороненням сепаратистів, за даними газети, працював генерал генштабу ЗС РФ Сергій Суровікін.

Зачистка нібито спрямована на створення єдиноначальності Олександра Захарченко, керівника донецького осередку "Оплоту". "Джерело, близьке до проекту Новоросії, стверджує, що про Захарченка Владислава Суркова просив багатющий олігарх України Рінат Ахметов", - стверджує газета.

"Як зазначає джерело, із початком заворушень на Донбасі фінансування "Оплоту" взяли на себе люди з оточення Ріната Ахметова. Бійці "Оплоту" почали охороняти об'єкти, що належать мільярдерові. Починаючи з квітня, "Оплот" охороняв від непідконтрольних активістів ДНР і будівлю міськвиконкому Донецька, в якому сиділи дружні Рінату Ахметову мер Лук'янченко та секретар Ради депутатів Богачев", - йдеться в публікації.

Нагадаємо, що цього тижня мають відбутися мирні переговори із сепаратистами. Попередньо, вони пройдуть 9 грудня в Мінську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram