ГоловнаСвіт

Члени СОТ уперше в історії ухвалили глобальну угоду

Рішення СОТ може збільшити обсяг світової торгівлі на трильйон доларів і створити 21 млн робочих місць

Уперше за 19-річну історію Світової організації торгівлі (СОТ) 160 її країн-учасниць уклали глобальну угоду, яка запроваджує нові стандарти митного контролю та прикордонних процедур.

Як повідомляє агентство Рейтер, вона спрямована на скорочення адміністративних бар'єрів при митному оформленні товарів.

За оцінкою Міжнародної торгової палати (ICC), завдяки цьому рішенню обсяг світової торгівлі найближчими роками може збільшитися приблизно на трильйон доларів, а у світовій економіці буде створено 21 мільйон нових робочих місць.

Ухвалена угода відкриває шлях для ратифікації пакета угод про спрощення процедур торгівлі, прийнятих на Балійській конференції в 2013 році і пізніше заблокованих Індією. Ця угода вважається найбільш важливою з так званого Балійського пакета, який створив базу для завершення Дохійського раунду переговорів у рамках СОТ щодо лібералізації світової торгівлі.

Як зазначає ТАСС, загалом Генеральна рада СОТ затвердила на засіданні в Женеві пакет з трьох рішень. Перше з них стосується безпосередньо набрання чинності Угоди про спрощення процедур торгівлі. Ухвалений протокол почне діяти, коли його затвердять не менш як дві третини членів організації.

Другим рішенням Генеральна рада гарантувала незастосування судових процедур СОТ щодо додаткових сільськогосподарських субсидій, використовуваних з метою створення і підтримки державних резервів продовольства. Цього домагалася Індія за підтримки інших країн, що розвиваються.

Третє рішення дає зелене світло негайному відновленню повномасштабної роботи з підготовки робочої програми з неузгоджених питань Дохійського порядку денного до липня 2015 року.

Унаслідок блокування угоди, ініційованого Індією, у невизначеному становищі опинилися й інші елементи переговорного процесу. Пізніше стали висловлюватися сумніви щодо ефективності багатосторонньої торговельної системи, яка втілена в СОТ. Свою позицію в Нью-Делі пояснювали відсутністю прогресу у вирішенні важливого для Індії питання про створення запасів продовольства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram