ГоловнаСвіт

Російський банк видав мільйонний кредит французьким націоналістам

Права партія "Національний фронт" отримала 9 млн євро

Російський банк видав мільйонний кредит французьким націоналістам
Фото: EPA/UPG

Французька ультраправа партія Національний фронт отримала в російському банку кредит у розмірі 9 млн євро. Позику було надано "Першим чесько-російським банком", повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на французькі ЗМІ.

Партія отримала кредит у вересні, проте інформація про угоду підтвердилася лише зараз. Скарбник партії Валлерано де Сен-Жюст повідомив, що Національному фронту вже виплачені два мільйони євро.

Посередником в угоді виступив депутат Європарламенту від "Національного фронту" Жан-Люк Шафхаусер.

"Ми вже давно шукаємо кредити, в першу чергу для фінансування виборчих кампаній.Наш банк, як і більшість французьких і європейських банків, категорично відмовляється позичити навіть сантим Національному фронту і його кандидатам. Не думаю, що це направлено проти нас, я думаю, це стосується всіх політичних партій і всіх кандидатів. Тоді-то пан Шафхаусер, у якого хороші зв'язки в Росії, і сказав: спробуймо ось в цьому банку", - розповів Сен-Жюст.

Французький веб-сайт Mediapart повідомив про "інтенсивне лобіювання керівників НФ в Москві" і, зокрема, про зустріч в лютому 2014 року лідера НФ Марін Ле Пен з російським депутатом-націоналістом Олександром Бабаковим, ім'я якого внесено до списку санкцій Євросоюзу, а також з президентом Росії Володимиром Путіним.

Кредитна угода "викликає питання про походження цих грошей, а також про іноземний вплив на французьке політичне життя", оскільки власником "Першого чесько-російського банку" фактично є колишній російський банківський функціонер Роман Попов, зазначає сайт Mediapart.

Нагадаємо, Росія використовувала українську праву партію "Правий сектор" як один з основних приводів для вторгнення в східні області країни, заявляючи, що ультраправі націоналісти готові вбивати всіх російськомовних громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram