ГоловнаПолітика

Київрада вела переговори з Microsoft про розробку системи голосування

Столичні депутати користуватимуться системою "Рада" за 13 мільйонів гривень

Київрада вела переговори з Microsoft про розробку системи голосування
Фото: kiev.klichko.org

Київрада вела переговори з Microsoft про розробку та впровадження нової системи голосування. Про це повідомив секретар ради Олексій Резніков на прес-конференції.

"Я зустрічався з ним [колишнім главою Microsoft в Україні Дмитром Шимківим] за два дні до його призначення на державну посаду як із представником Microsoft. Це була перша компанія, з якою ми вели переговори з приводу забезпечення Київради системою голосування, і перші переговори ми вели з ним", - заявив він.

Потім з'ясувалося, що компанія готова була забезпечити Київраду тільки планшетами для голосування, а саму систему мали розробити її українські партнери. "На наше запитання, як швидко вони зможуть це зробити, однозначної відповіді не було, але вони назвали терміни від двох до трьох місяців, технічного завдання від нас вони так і не отримали... На моє пряме запитання, коли ви можете отримати сертифікат у центрі захисту електронної безпеки, відповідь так і не надійшла", - підкреслив Резніков.

Секретар Київради зазначив, що компанія спочатку оцінювала свої послуги у 92-93 тисячі доларів, але згодом сума зросла до 800 тисяч доларів зі щорічною оплатою обслуговування у розмірі 100 тис. доларів. Крім того, за словами Резнікова, робота депутатів у режимі Wi-Fi, з одного боку, дуже зручна, але її легко атакувати.

Тому ухвалили рішення замовити систему голосування у компанії "Рада", - пояснив Резніков. - Систему "Рада" встановлено 12 років тому, в тому числі у Київраді... Компанія "Рада" єдина на сьогоднішній день має сертифікацію і вже створений програмний продукт. Ми пішли шляхом не закупівлі повністю нової системи, а відновленням того, що залишилося у сесійній залі після перебування там активістів", - сказав він.

Вартість послуг "Ради" - 13 мільйонів гривень. До неї входять відновлення та удосконалення системи голосування, новий сервер, новий прес-центр, який дозволить журналістам здійснювати прямі включення, два великі екрани, які розмістять на вулиці біля приміщень Київради, а також система відеоспостереження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram