ГоловнаПолітика

Україна занепокоєна розголошенням ОБСЄ секретних даних про ЗСУ

У РНБО закликають місію до неупередженості

Україна занепокоєна розголошенням ОБСЄ секретних даних про ЗСУ
Фото: podrobnosti.ua

Україна стурбована відомостями про те, що окремі представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі розголошують інформацію про дислокацію українських військових підрозділів.

Про це йдеться у зведеннях інформцентру Ради національної безпеки і оборони України.

"Ми розраховуємо, що місія діятиме неупереджено і не допускатиме вчинків, які можуть підірвати довіру до її роботи в українському суспільстві. Присутність міжнародних спостерігачів розглядається як вагомий чинник забезпечення стійкого миру на Донбасі. Це важливе завдання не повинно бути зірване, бо від цього залежить життя людей", - додали там.

Спікер інформцентру РНБО Андрій Лисенко, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу, зазначив, що цей випадок був радше необачністю.

"Річ у тому, що випадок, який зареєстровано і передано нам тими самими представниками ОБСЄ, свідчить про те, що інформація не є прихованою, вони не намагалися її приховати, і оскільки є побажання від української сторони не розголошувати даних, особливо тим людям, які можуть передати їх бойовикам, то ОБСЄ робитиме все можливе, щоб більше таких випадків не було", - сказав він.

За словами Лисенка, Україна сподівається, що так і буде, оскільки така інформація дуже шкодить українським військовим.

Лисенко не зазначив, представники яких країн припустилися помилки: "Там були кілька спостерігачів, я не готовий повідомити, які країни вони представляли... Відповідна інформація буде передана в головний штаб місії ОБСЄ, а також у центральний офіс".

Це перший такий випадок, який стане уроком для всіх, підсумував він.

Нагадаємо, видання "Дзеркало тижня. Україна" звинуватило представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в оприлюдненні секретних даних про місце дислокації українських військових на Донбасі на зустрічі 10 листопада з військовими України та Росії в рамках "Спільного центру контролю і координації". За даними видання, спостерігачі ОБСЄ розкрили розташування важкої артилерії і танків ЗСУ в районі села Карлівка Донецької області.

Напередодні група "Інформаційний опір" офіційно відмовилася від контактів з ОБСЄ, з якою співпрацювала з весни 2014 року. Причиною в ІО назвали те, що в ОБСЄ широко представлені громадяни Росії і вона "дуже часто виступає в ролі ширми для агресивних планів РФ". Прикладом неадекватної оцінки ІО назвав звіт ОБСЄ про обстріл школи у Донецьку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram