ГоловнаСвіт

Іран висунув "шістці" умову за ядерною угодою

Тегеран і міжнародні переговорники мають досягти компромісу до 24 листопада

Іран висунув "шістці" умову за ядерною угодою
Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Тегеран погодився підписати остаточну угоду щодо ядерної програми із "шісткою" міжнародних посередників (США, Китай, Великобританія, Росія, Франція, Німеччина), якщо вони офіційно визнають за Іраном право на володіння мирною атомною енергетикою.

Про це повідомляє іранське агентство "ІРНА" з посиланням на слова глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа.

Заріф виступив з такою заявою на зустрічі в неділю, 2 листопада, з главою МЗС Норвегії Берге Бренде. У свою чергу норвезький міністр зазначив, що новий договір створить можливості для зміцнення зв'язків між Іраном та Євросоюзом.

Наступний раунд переговорів "шістки" та Ірану щодо ядерної програми країни відбудеться 11 листопада у столиці Оману Маскаті.

Держсекретар США Джон Керрі, глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф і колишній верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон проведуть тристоронню зустріч напередодні переговорів. Вона відбудеться 9-10 листопада.

1 листопада Ештон пішла з поста глави дипломатії ЄС, але вона далі братиме участь у переговорах Ірану і "шістки" як представник ЄС.

Читайте: Іран звинуватив Туреччину у продовженні громадянської війни в Сирії

"Шістка" міжнародних посередників і Іран ведуть переговори про вироблення системи гарантій виключно мирного характеру іранської ядерної програми в обмін на повне поступове зняття міжнародних санкцій щодо країни. Таку домовленість сторони мають погодити до 24 листопада.

США і ЄС ввели санкції проти Ірану у 2012 році, різко обмеживши його можливість продавати нафту за кордон. Через ембарго ісламська республіка відчуває високу інфляцію. Обмежувальні заходи ввели через продовження роботи Тегерана над ядерною програмою, яка, на думку Заходу, служить прикриттям для розробки ядерної зброї. Іран ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма є виключно мирною.

Нагадаємо, восени Іран отримав від Японії $1 млрд раніше заморожених активів, згідно з умовами досягнутої угоди з "шісткою" міжнародних посередників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram