ГоловнаСвіт

У Гонконгу протестувальникам висунули ультиматум

Влада Гонконгу пригрозила мітингувальникам жорстким розгоном

У Гонконгу протестувальникам висунули ультиматум
Акция Occupy Central в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Студентам Гонконгу, котрі організували протестний рух Occupy Central проти китайської влади, висунули ультиматум.

Про це в неділю, 5 жовтня, пише The Sydney Morning Herald.

Голова уряду адміністративного району Лян Чженьін вимагає до понеділка припинити демонстрації, в іншому разі "поліція матиме право вжити всі необхідні заходи" для відновлення громадського порядку.

"В уряду і поліції є обов'язок і рішучість вжити всі заходи для відновлення соціального порядку з тим, щоб семимільйонне населення міста змогло повернутися до нормального життя та роботи", - заявив Лян Чженьін у відеозверненні до протестувальників.

26 вересня на вулиці Гонконгу вийшли близько 80 тисяч людей. Вони відстоюють право самостійно обирати місцеву владу. Пекін погодився піти на поступки і пообіцяв Гонконгу надати таку можливість в 2017 році. Однак висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені виборцями з Китаю. У Гонконгу з такими умовами не згодні, вимагаючи повної демократизації голосування.

3 жовтня протестувальники погодилися на переговори з головою адміністрації автономії Керрі Лем. При цьому студенти підкреслили, що готові продовжувати акції протесту на підтримку загальних виборів. У Федерації студентів Гонконгу вимагають від влади проведення політичної реформи, реалізації загального виборчого права, а також відставки голови уряду Гонконгу Лян Чженьіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram