ГоловнаСвіт

Персональні дані росіян заборонять зберігати за кордоном з 1 січня

Поки що невідомо, чи підпадатимуть під дію закону іноземні компанії

Персональні дані росіян заборонять зберігати за кордоном з 1 січня
Фото: obozrevatel.com

Держдума в п'ятницю, 19 вересня, в першому читанні прийняла законопроект про перенесення на 1 січня 2015 терміну набуття чинності закону, що зобов'язує операторів персональних даних зберігати дані російських громадян лише на території Росії.

Про це повідомляється на сайті Держдуми.

На початку вересня ряд депутатів представив на розгляд до Держдуми законопроект про внесення змін до закону, що стосуються перенесення терміну набрання чинності даного закону - з 1 вересня 2016 на 1 січня 2015 року.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, перенесення терміну на більш ранню дату "сприятиме більш оперативному та ефективному забезпеченню прав громадян Російської Федерації на схоронність персональних даних і дотримання таємниці листування в інформаційно-телекомунікаційних мережах".

У липні 2014 року президент РФ Володимир Путін підписав закон про внесення поправок до законів "Про персональні дані" та "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації".

Зокрема, закон "Про персональні дані" було доповнено статтею: "При зборі персональних даних, у тому числі за допомогою інформаційно-телекомунікаційної мережі інтернет, оператор зобов'язаний забезпечити запис, систематизацію, накопичення, зберігання, уточнення, витяг персональних даних громадян Російської Федерації в базах даних, розташованих на території Російської Федерації".

Ухвалений закон надає Роскомнагляду повноваження вимагати від операторів зв'язку обмеження доступу до інтернет-ресурсів, які не гарантують зберігання персональних даних усередині країни.

У законі не прописано, чи стосується він лише російських чи також і зарубіжних інтернет-ресурсів, що зберігають дані росіян. Тому не цілком зрозуміло, чи будуть такі компанії, як, наприклад, Google або Facebook, потрапляти під дію даного закону, і якщо так, то яким чином планується контролювати його виконання закордонними компаніями.

У свою чергу, в інтерв'ю сайту "Лента.ру" щодо іншого закону - про блогерів - заступник голови Роскомнагляду Максим Ксензов зазначав, що закордонні інтернет-ресурси нарівні з російськими повинні виконувати вимоги російського законодавства. Він не сказав, як цього можна домогтися, зазначивши лише, що досвід реалізації інших законів у галузі регулювання інтернету показує, що з іноземними компаніями можна виробити прозору і зрозумілу процедуру взаємодії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram