ГоловнаПолітика

Перш ніж призначати вибори, потрібно забезпечити рівні умови для жителів Донбасу, - Олійник

Регіонал також вважає, що запропоновані законопроекти про вибори потребують доопрацювання

Перш ніж призначати вибори, потрібно забезпечити рівні умови для жителів Донбасу, - Олійник
Владимир Олийнык в Верховной Раде
Фото: Макс Левин

Голосування законів, пов'язаних з виборами до парламенту, провалюється через те, що у народних обранців - різні інтереси. Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат від Партії Регіонів, член депутатської групи "За мир і стабільність" Володимир Олійник.

"Тому що різні інтереси у всіх. Одні бачать вигоди в мажоритарці, інші в пропорційній системі, треті бачать блоки, та й прохідний бар'єр важливий - це по-перше. А по-друге, немає реальної більшості в парламенті", - підсумував нардеп.

Він також зауважив недоробки в ряді законопроектів.

"Якщо взяти, наприклад, закон Іванчука (проект закону №4471а - LB.ua), то 60 днів виборчого процесу, а завершується реєстрація кандидатів за 53 дні. Це хіба не знущання над здоровим глуздом - 7 днів на те, щоб відбулася реєстрація і правильність було дотримано? Це дуже маленький термін", - вважає Олійник.

Загалом, судячи із запропонованих законопроектів, у депутата склалося враження, що потенційні кандидати самі не хочуть йти на вибори.

"7 разів уже обирали парламент, це буде 8-й, якщо будуть вибори. Щоразу ми давали завжди негативну оцінку парламенту. Але це ж наш вибір! Це ж не вибір громадян іноземної держави, а українців", - підкреслив депутат.

У сьогоднішніх умовах у Олійника також виникає питання, чи можливо буде дотримати положення Конституції щодо рівних прав та можливостей громадян у виборчому процесі. Особливо, для жителів Луганської та Донецької областей.

"Якщо хтось із них хоче взяти участь у виборчому процесі - яке ми маємо право поставити його в нерівні умови з виборцем, який проживає, наприклад, у Львівській області? Хіба цим ми не ділимо додатково Україну на 2-3 частини? Якщо комусь дві області не пече, то у мене кожній людині, яка бажає (проголосувати - LB.ua), я повинен забезпечити (голосування - LB.ua). Той, хто не хоче, - це його право. Люди бачать, що влада до одних ставиться, як мати, а до інших - як мачуха".

Щодо відкритих списків, то депутат загалом підтримує реалізацію цієї ідеї і зазначає, що вона допоможе уникнути політичної корупції.

"Якщо сьогодні зробити відкриті списки, то багато з тих, хто вводив людей в оману, їх не підтримають. І при відкритих списках ніхто не платитиме за списки. А при закритих потрібно заплатити "вхідний квиток", йде корупційна складова. І людина, яка виграла за відкритими списками, вона по-іншому зайде. Вона скаже: "Ви багато що ви говорите про партійну дисципліну, про те, які рішення приймати треба, але в у мене виборці інакше думають".

"Я за відкриті списки, тільки не таким чином, як зараз намагаються цим маніпулювати", - сказав депутат.

"Це буде воля. Певні елементи свободи, які дозволять не бути кріпаками в партійних проектах. Але іноді звучить "за відкритими списками", а коли відкриєш законопроект - то, як казав класик, за формою правильно, а по суті знущання", - додав він.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада не дозволила позбавити Олійника недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram