ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував дозволити президенту вводити санкції всередині України

У разі ухвалення закону Радою, він набуде чинності наступного дня після публікації

Кабмін запропонував дозволити президенту вводити санкції всередині України
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів України запропонува надати президенту і РНБО право вводити санкції, які стосуватимуться практично всіх аспектів як зовнішньої, так і внутрішньої політики України.

Про це йдеться в урядовому законопроекті "Про санкції", який внесли у Верховну Раду 8 серпня.

Усього в переліку наведено 29 видів санкцій, серед яких вказано припинення роботи пошти, відключення телеканалів і радіостанцій, закриття всіх видів ЗМІ, в тому числі і в інтернеті, заборона виробництва і розповсюдження друкованої продукції, припинення телекомунікаційного зв'язку, заборона користування радіочастотами.

Також пропонується блокувати активи осіб та забороняти їм користуватися власним майном, виводити кошти за кордон та інше.

Крім того, законом передбачено можливість заборони діяльності партій, рухів та громадських об'єднань.

Згідно з законопроектом, санкції введуть рішенням РНБО, їх має підписати президент, за винятком санкцій, що стосуються міжнародних договорів - такі рішення розглядатиме Верховна Рада.

Санкції можуть застосовувати з боку України щодо іноземної держави, іноземної юридичної або фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб'єктів.

Підставою для введення санкцій вважатимуть "дії іноземної держави, іноземної юридичної або фізичної особи, інших суб'єктів, які створюють реальні і потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України, її економічній самостійності та/або порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства і держави, призводять до окупації території, експропріації або обмеження права власності, завдання майнових втрат, створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод".

У разі ухвалення закону Верховною Радою, він набуде чинності наступного дня після публікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram