ГоловнаПолітика

Кабмін анонсував "план Маршалла" для України

Заходу пропонують розвивати аграрний сектор та енергетику України

Кабмін анонсував "план Маршалла" для України
Фото: www.kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів розробляє план відновлення України, профінансувати який пропонується західним партнерам.

Прем'єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу зазначив, що 8 липня урядова делегація на чолі з віце-прем'єром Володимиром Гройсманом взяла участь у підготовчому засіданні Конференції донорів та інвесторів в Брюсселі за участю всіх країн-членів ЄС, представників міжнародних фінансових організацій, США, Японії та Канади.

"Уряд України вийшов з пропозицією підготовки та реалізації плану відновлення для України, розрахованого на два роки. У Європі були приклади таких планів відновлення - так званий план Маршалла. Це буде план Маршалла для України", - підкреслив прем'єр.

За його словами, Кабінет Міністрів почав роботу, щоб у вересні представити план відновлення українському народу. Це відбудеться в перші сесійні дні роботи Верховної Ради у вересні.

Яценюк зазначив, що дав відповідні доручення для підготовки та узгодження плану відновлення на найближчі два роки.

В ближайшие два года, считает он, основными элементами экономического развития страны должны быть продовольствие и энергетика.

"Забезпечення внутрішнього ринку продовольством, його експорт і розвиток аграрного сектору. Енергетичний блок - це зменшення энергоспоживання, збільшення видобутку і будівництво нових електричних мереж і генерацій. Це два основні елементи економічного розвитку країни в найближчі два роки", - сказав він.

Яценюк також повідомив, що урядова делегація порушила в Брюсселі питання плану відновлення, пов'язаного з антитерористичною операцією на сході України. "Ми отримали позитивне сприйняття декількох додаткових пунктів, які безпосередньо стосуються сходу України", - зазначив він і додав, що ці пункти стосуються засобів та технічної допомоги на облаштування кордону з Російською Федерацією та відновлення інфраструктури Донецької та Луганської областей.

Прем'єр також повідомив, що західні партнери готові розглядати питання страхування українського експорту та інвестицій в Україну: "Це буде реальним кроком до того, що інвестори не будуть боятися вкладати гроші в Україну, тому що їх ризики будуть застраховані. Це буде реальним кроком, щоб на відкритий ринок Європейського Союзу таки пішли українські товари".

Нагадаємо, план Маршалла - американська програма допомоги Європі після Другої світової війни. Загальна сума асигнувань за планом Маршалла (з 4 квітня 1948 року по грудень 1951 року) становить близько 13 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram