ГоловнаПолітика

Силовики повністю контролюють кордон з РФ, - Коваль

Повітряний простір України не порушували після 4 липня

Силовики повністю контролюють кордон з РФ, - Коваль
Михаил Коваль
Фото: dpsu.gov.ua

Російсько-український кордон, включно з донедавна проблемними ділянками в Луганській області, зараз повністю перебуває під контролем українських Збройних сил і Державної прикордонної служби. Про це заявив заступник секретаря РНБО Михайло Коваль в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Одразу ж із припиненням перемир'я, тобто з переходом до активної фази (антитерористичної операції - ред.)... Фактично вся межа була закрита від можливості ззовні перевезти на територію України важке озброєння. Навіть у Луганській області: ситуація така, що весь кордон контролюється Збройними силами та прикордонниками", - заявив він.

При цьому Коваль розповів, що повітряний простір України не порушували після 4 липня, коли після перетину двома російськими вертольотами повітряного кордону російській стороні було винесено попередження про готовність завдавати ударів по об'єктах, які несанкціоновано вторгаються. "Після заяви таких прецедентів не було", - зазначив він.

Заступник секретаря РНБО наголосив, що Державна прикордонна служба має достатньо сил і засобів, щоб захистити державний кордон, і додав, що морський кордон України також надійно захищено. "Цілий загін морської охорони, який має всі необхідні кораблі та катери для виконання завдань, він дислокується на Азові (Азовському морі - ред.) І виконує завдання вдень і вночі", - зазначив Коваль.

Про напад на пункт технічного спостереження в смт Сєдове Новоазовського району Донецької області з моря заступник секретаря РНБО зазначив, що морські прикордонники мали всі необхідні засоби, щоб відбити напад, але оперативно не зреагували. Він розповів, що пункт технічного спостереження знищили, але він уже відновив свою роботу.

Коваль також розповів про стан російських військ по інший бік російсько-українського кордону. "Фактично біля нашого кордону перебувають батальйонні тактичні групи, які прикривають державний кордон. Тобто вони перейшли до оборони своєї ділянки кордону з Україною та стримування від проникнення на територію Росії всіх цих угруповань (незаконних збройних формувань, проти яких в Україні проводять антитерористичну операцію, - ред.)... У них (батальйонних тактичних груп російської армії, - ред.) є елементи ударних угруповань, і за потреби їх можуть створити  у найкоротші терміни", - повідомив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram