ГоловнаПолітика

МЗС України звинуватило Росію в анексії Криму

У відомстві зазначили, що ніколи не визнають нелегітимно проголошену незалежність півострова

МЗС України звинуватило Росію в анексії Криму
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий і категоричний протест проти визнання Російською Федерацією самопроголошеної Республіки Крим як суб'єкта міжнародного права і звинуватило Росію в анексії Криму.

Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

"Визнання Росією незалежності самопроголошеної Республіки Крим має одну єдину мету - створити псевдоправові підстави для анексії цієї частини території України та її інкорпорації до Російської Федерації", - йдеться в заяві.

У МЗС нагадують, що такі дії російської сторони не відповідають міжнародним зобов'язанням Російської Федерації за багатосторонніми та двосторонніми договорами, що гарантують територіальну цілісність України, недоторканність і непорушність її кордонів і невтручання у внутрішні справи нашої держави.

"Незалежність цього утворення була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями демократичних стандартів проведення референдумів, які були розроблені в рамках ОБСЄ і Ради Європи та становлять невід’ємну частину принципів і цінностей цих міжнародних організацій. Визнавши самопроголошену Республіку Крим "суверенною і незалежною державою", Російська Федерація тим самим грубо порушила свої обов’язки і зобов’язання, що випливають з факту її членства у цих міжнародних організаціях", - заявляють в українському зовнішньополітичному відомстві.

"Проте юридичне значення цього акта в умовах неспровокованої збройної агресії Росії проти України та російської військової окупації Кримського півострова є нікчемним. Сучасне міжнародне право не визнає насильницького приєднання державної території правомірним способом її набуття. Україна і весь цивілізований світ ніколи не визнають нелегітимно проголошеної незалежності Криму та його насильницького відторгнення від території нашої держави", - додають у МЗС України.

Нагадаємо, 16 березня в Криму пройшов референдум про статус автономії, майже 97% людей, які взяли участь у голосуванні, висловилися за входження півострова до складу Росії. 17 березня Верховна Рада Криму проголосила півострів незалежною суверенною державою з особливим статусом Севастополя. У понеділок ввечері Путін підписав указ про визнання Криму незалежною державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram