ГоловнаПолітика

У Криму продовжують захоплювати українські військові об'єкти

До застосування зброї справа не дійшла

У Криму продовжують захоплювати українські військові об'єкти
Фото: EPA/UPG

Начальник кримського медіацентру Міністерства оборони України Владислав Селезньов у своєму "Фейсбуці" повідомив про ситуацію з військовими об'єктами ЗСУ станом на ранок середи.

За його даними, в Новоозерному проламані ворота штабу Південної військово-морської бази ВМС України. Трактор йшов на українських офіцерів, не зупиняючись. Солдати РФ захопили КПП, далі не просуваються. Українські офіцери озброєні.

В Євпаторії в районі КПП 55 зенітно-ракетного полку невідомими цивільними особами знята вся українська символіка та інформаційні таблички українською мовою. Замість них вивішені прапори РФ. Також у дитячому санаторії, який знаходиться на балансі Міністерства оборони України, перебувають представники самооборони, які в роботу медичного центру не втручаються.

У Кіровському на базі ЗРК "Оса" військовослужбовці РФ, які прибули туди раніше, розгорнули 4 пускові установки. Вони встановлені за злітно-посадковою смугою. Зараз посилено контрольно-пропускний режим на КПП аеродрому, встановлена бетонна змійка, проводиться огляд особистих речей на предмет наявності зброї. По периметру аеродрому розміщені снайпери.

До захопленого штабу командування ВМС України в Севастополі під'їхало кілька КАМАЗів із солдатами РФ. Штаб ВМС України оточено. На території військового містечка штабу командування ВМСУ також знаходяться солдати РФ.

При цьому керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук повідомляє, що в Перевальному особовий склад 36-ї бригади частково здав зброю. Інші очікують рішення Києва до 21 березня щодо перспектив перебування українських військ у Криму.

"Між тим, російські окупанти повідомили про початок роботи з завтрашнього дня в Перевальному представників Федеральної міграційної служби РФ. За їх словами, російські паспорти видаватимуться українським військовим, бажаючим далі служити Росії, в екстреному порядку", - написав він.

Нагадаємо, в середу в.о. міністра оборони Ігор Тенюх заявив, що українських військовослужбовців не виводитимуть із Криму.

18 березня невизнаний голова Радміну Криму Сергій Аксьонов, який оголосив себе верховним головнокомандувачем АРК і Севастополя, запропонував військовослужбовцям в Криму перейти на бік "Республіки Крим" або звільнитися. Він оголосив військове майно в регіоні власністю півострова.

Увечері того самого дня під час штурму російськими військовими військового об'єкта в Сімферополі вбили українського військовослужбовця, ще двох тяжко поранили.

Після цього Міноборони дозволило військовим у Криму застосовувати зброю для захисту.

Вранці в середу проросійськи налаштовані активісти увірвалися на територію штабу ВМС України в Севастополі. Військовослужбовці не стали застосовувати проти них зброю, проте покинути територію бази, над якою підняли російський і Андріївський прапори, відмовилися. Військові з РФ, як підкреслювалося, не брали участі в інциденту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram