ГоловнаПолітика

ОБСЄ не має наміру скеровувати спостерігачів на референдум у Криму

Запрошувати до себе спостерігачів може лише Українська держава

ОБСЄ не має наміру скеровувати спостерігачів на референдум у Криму
Фото: podrobnosti.ua

В ОБСЄ відхилили ініціативу кримської влади, яка запропонувала, щоб організація надіслала своїх спостерігачів на майбутній референдум.

Про це повідомляє Українська служба "Радіо Свобода".

За словами прес-секретаря ОБСЄ, на якого посилається радіостанція (імені джерела в повідомленні на сайті радіостанції не вказано; посаду прес-секретаря ОБСЄ займає Кеті Бертон), запрошення на кримський референдум організація не розглядає. За твердженням джерела, запрошувати до себе спостерігачів може Українська держава, а Крим таких повноважень не має.

На сайті ОБСЄ відповідь на запрошення, яке надійшло з Криму, наразі не опублікована.

Влада Криму запропонувала ОБСЄ скерувати спостерігачів на референдум 10 березня. Відповідне запрошення, як повідомили інформагентства представники парламенту Автономної Республіки, скеровано Швейцарії, яка зараз головує в ОБСЄ. Згодом, правда, віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв заявив "Інтерфаксу", що мова наразі лише про неофіційне запрошення.

Зазначимо, що країни, які входять в ОБСЄ, раніше направили до Криму військових спостерігачів (таке рішення було ухвалене на прохання української влади). Проте їх на територію півострова не пустили. Прем'єр Криму Сергій Аксьонов заявив із цього приводу: "Ми не хочемо, щоб хтось сьогодні подавав недостовірну інформацію на території автономії, тому ми ввічливо попросили гостей з ОБСЄ покинути автономію".

При цьому Аксьонов зазначив, що питання про допуск іноземних спостерігачів на референдум розглядають. За даними на 10 березня, як повідомив голова комісії з проведення плебісциту Михайло Малишев, надіслати своїх спостерігачів готова Центральна виборча комісія Росії. Раніше про намір відправити до Криму групу моніторингу повідомила спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко.

Референдум у Криму призначено на 16 березня. Мешканцям запропонують вибрати між приєднанням до Росії і збереженням регіону у складі України (на умовах широкої автономії). Окремий референдум (з аналогічними питаннями) того дня планують провести в Севастополі. Українська влада вважає ці заходи незаконними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram