ГоловнаПолітика

В "УДАРі" хочуть повернути Конституцію-2004, а потім удосконалювати її

Перед цим Андрій Портнов заявив, що опозиція передумала повертати Конституцію-2004

В "УДАРі" хочуть повернути Конституцію-2004, а потім удосконалювати її
Валерий Карпунцов
Фото: Макс Левин

Народний депутат від партії "УДАР" Валерій Карпунцов заявив, що повернення до Конституції в редакції 2004 року не має нічого спільного з напрацюванням нового тексту Конституції.

Про це повідомляє прес-служба партії.

Карпунцов підкреслив, що протестувальники вимагають повернення Конституції 2004 року, яку скасували незаконно - рішенням Конституційного Суду, і так відбулася узурпація влади. "Конституція - Основний закон України. Якщо ми відкриємо 150 статтю Конституції, де визначено повноваження Конституційного Суду, то побачимо, що КС вирішує питання конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України. Тобто Конституційний Суд України не наділений повноваженнями перевіряти на конституційність чинну редакцію Конституції", - сказав Карпунцов. Водночас, додав він, головна проблема - в законах, які приймала Верховна Рада, виконуючи рішення КС.

"Для того, щоб виконати вимоги Майдану, необхідно зібрати засідання парламенту, констатувати факт узурпації влади у 2010 році і 226 голосами скасувати всі ті закони, які ухвалили на виконання нелегітимного рішення КС", - сказав народний депутат.

Після цього, зазначив Карпунцов, має відбутися процес вдосконалення Конституції. "Нічого дивного, що погляди партій різняться щодо Конституції. Зараз тривають переговори між "УДАРом", "Батьківщиною" і "Свободою" стосовно змін до Конституції України", - сказав депутат.

"Тому процес розробки нової редакції Конституції не скасовує вимог Майдану після повернення до Конституції 2004 року. І це можна і потрібно зробити швидко", - додав Карпунцов.

Раніше перший заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов у коментарі Укрінформу заявив: "Парламентська опозиція відмовилася від ідеї повернення до Конституції 2004 року, оскільки у своїх письмових пропозиціях, наданих нам, наші колеги з опозиції пропонують не повернення до Конституції 2004 року, а десятки нових змін до чинного Основного закону".

Портнов додав, що після того, як буде розроблено узгоджений варіант, його відправлять на експертизу до Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram