ГоловнаПолітика

Чесних виборів недостатньо для Асоціації з ЄС, - європейські посли

Від української сторони очікують активності в питаннях євроінтеграції.

Чесних виборів недостатньо для Асоціації з ЄС, - європейські посли
Фото: ng-club.org

Посли країн "Веймарського трикутника" зазначають, що проведення чесних і справедливих парламентських виборів в Україні не стане основною і єдиною умовою, яка відкриє шлях до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"В цілому, якщо говорити про майбутнє угоди про асоціацію, то чесні і справедливі вибори є важливою умовою, можливо, не достатньою, але необхідною для подальшого підписання угоди", - сказав посол Німеччини Крістоф Вайль під час дискусії "Головні виклики євроінтеграції України напередодні парламентських виборів" в Інституті світової політики в понеділок, 15 жовтня, повідомляє "Інтерфакс".

Підписання Угоди залежатиме від відданості Києва європейським цінностям

— Жозе Мануеь Баррозу, президент Європейської комісії

За його словами, як для ЄС, так і для Берліна буде важлива оцінка міжнароних спостерігачів після проведення цих виборів.

Посол Франції Ален Ремі нагадав, що представники ЄС вже неодноразово висловлювали свою стурбованість щодо ситуації в Україні, в тому числі з приводу справедливого правосуддя. "Чітко висловлювалася стурбованість з приводу того, як в Україні здійснюється правосуддя", - зазначив дипломат.

За його словами, ЄС очікує прогресу від України у цих напрямах. "Це (чесні вибори - ред.) не буде ключовим моментом оцінки, однак це буде важливий крок на цьому шляху", - підкреслив посол Франції.

У свою чергу посол Польщі в Україні Генрік Литвин додав, що демократичні вибори важливі для подальшого діалогу з ЄС, однак це не означає автоматичне підписання документа. "Після позитивної оцінки ми повертаємося до діалогу і домовляємося про інші деталі", - сказав він і додав, що є низка умов, які необхідні для того, щоб відкрити шлях до підписання угоди про асоціацію.

"Перебіг діалогу з приводу євроінтеграції залежить, насамперед, від детермінації і активності української сторони", - сказав Литвин.

Парламентські вибори в Україні мають відбутися 28 жовтня.

Нагадаємо, 30 березня 2012 року глави делегацій на переговорах України і Європейського союзу парафували угоду про асоціацію, включаючи поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі. 19 липня представниками України і Європейської комісії в Брюсселі було парафовано текст угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, який є невід'ємною частиною угоди про асоціацію.

Однак у Європі сумніваються в готовності України до угоди. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт за підсумками зустрічі з послом Швеції в Україні 12 червня в Стокгольмі написав у своєму блозі, що євроінтеграція України зупинена, і подальший розвиток подій залежить від керівництва країни, і ключ до розв'язання цієї ситуації знаходиться в руках української влади.

Українська влада вважає, що країна семимильними кроками рухається в Європу. Зокрема, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, "темпи просування України по шляху євроінтеграції не сповільнилися, а, навпаки, - прискорилися".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram