ГоловнаПолітика

Представник ЄЕСУ вимагає закрити справу про борги перед Росією

Госпсуд звинуватили у неправильному тлумаченні міжнародного законодавства.

Представник ЄЕСУ вимагає закрити справу про борги перед Росією
Фото: strah-pravda.ru

Київський апеляційний господарський суд повинен застосувати строки давності у справі про борг ЄЕСУ перед Міністерством оборони Російської Федерації, а також визнати неприпустимими докази суду.

Такі клопотання сьогодні заявив на судовому засіданні представник корпорації ЄЕСУ Олександр Ковальчук.

Господарський суд неправильно витлумачив міжнародне законодавство щодо строків давності справи щодо боргу ЄЕСУ. Тому, підкреслив Олександр Ковальчук, апеляційний Господарський суд повинен застосувати строки давності до справи про борг ЄЕСУ перед Російською Федерацією, - передає УНН.

"Суд у своєму рішенні допустив довільне тлумачення міжнародного права. Зокрема, статей 8-10 Конвенції ООН про позовну давність, регулюючих припинення тривалості і строків позовної давності, а не її переривання, як довільно витлумачив Господарський суд у своєму рішенні. Це неприпустимо... Прошу застосувати строки позовної давності у цій справі", - оголосив клопотання Ковальчук.

Українська держава не заплатить Російській Федерації жодної копійки у цій справі. Більш того, після завершення виборчого процесу апеляційна або касаційна (судова) інстанція скасує це рішення на підставі неіснування державних гарантій (на постачання газу)

— Олександр Турчинов, перший заступник голови партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"

Представник ЄЕСУ також заявив клопотання про визнання неприпустимими доказами листів колишнього прем'єра Павла Лазаренка. Він зазначив, що судом не було витребувано оригінали цих листів у Кабінету міністрів, а копії не можуть бути доказами у справі. Крім того, за його словами, навіть ці копії не належним чином були оформлені

"Прошу визнати копії листів, які знаходяться у справі, неприпустимим доказом у справі", - зазначив Олександр Ковальчук.

Також він попросив витребувати з Мінфіну РФ кредиторську довідку про заборгованість щодо ЄЕСУ. У свою чергу з міністерства фінансів України - довідку про заборгованість, чи враховувався, починаючи з 1996 року, в бюджетах України якимось чином зазначений борг ЄЕСУ перед Міноборони РФ. Також витребувати таку довідку у міністерства оборони Росії.

У своїх поясненнях апеляцій Олександр Ковальчук підтримав апеляційні скарги представників українського уряду, а також попросив суд скасувати рішення Господарського суду міста Києва, який частково задовольнив позов Міноборони РФ

Нагадаємо, Київський апеляційний господарський суд розпочав розгляд апеляційної скарги Кабінету міністрів України, Державного казначейства України та корпорації "Єдині енергетичні системи України" на рішення Господарського суду про виплату Міністерству оборони Російської Федерації боргу ЄЕСУ в сумі понад 3,1 млрд грн.

Нагадаємо, попереднє засідання суд переніс для того, щоб учасники процесу ознайомилися з додатковими матеріалами справи, а також апеляційними скаргами.

Як повідомляли, 25 вересня Міністерство юстиції України подало апеляційну скаргу в Київський апеляційний господарський суд Києва на рішення Господарського суду про виплату понад 3,1 млрд грн Міністерству оборони Російської Федерації боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України".

Раніше Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ, зобов'язавши уряд України виплатити 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн. боргу "Єдиних енергетичних систем України" (ЄЕСУ), який утворився 1990-их років, коли корпорацію очолювала Юлія Тимошенко. Колишній прем'єр України Павло Лазаренко, який зараз відбуває покарання в США за відмивання грошей, дав Міноборони РФ письмові гарантії погашення цього боргу. Мін'юст України заявив у четвер про намір оскаржити рішення суду.

Міністерство оборони Російської Федерації звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239 млн 652 тис. 269 грн 73 коп у справі корпорації "Енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Про це йдеться в рішенні суду від 5 вересня 2012 року, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень. ЄЕСУ в справі фігурує в якості третьої особи на стороні відповідача.

Як відомо, Юлія Тимошенко в жовтні 2011 року була засуджена до семи років позбавлення волі за перевищення влади при підписанні 2009 року газової угоди з РФ, зараз відбуває покарання в жіночій колонії в Харкові (з травня перебуває на лікуванні в харківській лікарні). Наприкінці березня в Київський районний суд Харкова було передано другу справу проти Тимошенко, яка стосується її діяльності на чолі корпорації "Єдині енергетичні системи України" у другій половині 1990-х років. Вона підозрюється у фінансових махінаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram