ГоловнаПолітика

Мельниченко намагався продати "нові записи" "Батьківщині"

Як кажуть у партії, від купівлі аудіозаписів категорично відмовилися.

Мельниченко намагався продати "нові записи" "Батьківщині"
Фото: Макс Левин

Заява екс-майора Миколи Мельниченка про вбивство депутата Євгена Щербаня підготовлена на замовлення і під диктовку Адміністрації Президента.

Про це йдеться в заяві партії "Батьківщина".

"Після того як влада обламала зуби, намагаючись зшити білими нитками сфальсифіковані справи проти Юлії Тимошенко, вона вдалася до послуг людини, яка протягом більше ніж десяь років відома тим, що пропонувала різним силам як всередині країни, так і за її межами, недешево продати якісь "нові записи" з кабінету Кучми", - заявили в партії.

Там стверджують, що Мельниченко більше ніж півроку шукав виходи на керівництво партії "Батьківщина", а також на захисників Тимошенко з пропозиціями за "гонорар" виступити зі свідченнями на захист лідера партії.

"Однак після категоричної відмови пішов на співпрацю з режимом, для якого залякані або куплені так звані "свідки" давно стали засобом для розправи над лідерами опозиції", - йдеться в заяві.

У партії також зазначили, що 2003 року в Луганську відбувся суд у справі про вбивство Щербаня. "Але навіть підконтрольний суд не зміг знайти маленьких доказів причетності Юлії Тимошенко до цього злочину. Не зміг знайти, тому що їх просто не існує і не існувало в природі", - відзначає "Батьківщина".

У понеділок в офісі партії відбудеться прес-конференція її керівників, на якій вони прокоментують заяви Мельниченка.

Зазначимо, що свідчення екс-майора вважалися ключовими для активізації "нової справи Щербаня", за якою екс-прем'єра намагаються засудити не за економічний, а кримінальний злочин. Що, як вважається, дозволить частково зняти питання "про політв'язнів" в Україні.

Як відомо, проти Мельниченка порушили кримінальну справу. Він є головним свідком звинувачення у справі екс-президента України Леоніда Кучми. 23 червня 2011 року Печерський районний суд міста Києва своїм рішенням відновив кримінальну справу проти Мельниченка за частиною 2 статті 328 (розголошення держтаємниці), частиною 1 статті 358 (підробка документів), частиною 3 статті 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу.

3 серпня екс-майора затримали в аеропорту Неаполя (Італія) за ордером, виданим українським Інтерполом, відразу після прибуття рейсу з Вашингтона. Після цього Мельниченко відправили в еміграційну в'язницю, де він заявив, що в разі його екстрадиції в Україну йому загрожує смерть.

Після свого затримання він повідомив, що українська сторона намагалася допитати екс-майора Миколу Мельниченка у справі про вбивство Євгена Щербаня.

Після розгляду справи італійським судом, Миколу Мельниченка звільнили. Таким чином, його позиції зараз є дуже уразливими. Санкція на його розшук українською стороною як і раніше не скасована.

Також, судячи зі сторінки Мельниченка в Facebook, свідчення щодо "справи Щербаня" він дав американському Мін'юсту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram