ГоловнаПолітика

Прес-служба Кабміну виправдовує Азарова за "малоросійську мову"

Щоб довести, що прем'єр мав рацію, звернулися навіть до шевченкознавців.

Прес-служба Кабміну виправдовує Азарова за "малоросійську мову"
Фото: EPA/UPG

Прес-служба уряду заявляє, що прем'єр Микола Азаров щиро поважає українську мову, а творчістю Тараса Шевченка (і літературною, і образотворчою) "захоплюється і доволі глибоко її знає".

Зазначають, що саме це дало йому можливість зробити висновок (до речі, не літературознавчий, а особистий), що творча спадщина Кобзаря українською мовою досконала і розвиненіша, ніж російською.

"Щодо "малоросійської мови", то ці визначення вихоплено з контексту, оскільки в інтерв'ю Миколи Азарова говорилося, що так українську мову намагалися визначити в Російській імперії в той період творчості Шевченка, про який ішлося", - зазначено в повідомленні на сайті Кабміну.

"Таким чином, жодних підстав бачити навіть натяк на неповагу до мови і творчості національного генія України немає... Водночас змушені наголосити, що неосвіченість, ба більше, войовниче невігластво демонструють саме ті, хто стверджує, ніби Тарас Григорович Шевченко написав лише "декілька оповідань російською мовою", - упевнені співробітники прес-служби.

Вони наводять слова старшого наукового співробітника, вченого секретаря відділу шевченкознавства Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАУ Олександра Броня про те, що більшу частину прози Тараса Шевченка, зокрема його повісті, написано російською мовою.

Зазначають також, що більшість листів Шевченка написано російською.

"Листи написано переважно російською мовою. Є листи двома мовами - російською та українською, а також невелика кількість україномовних", - цитують слова Броня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram