ГоловнаКультура

Конфлікт у храмі Воскресіння Господнього виник через доходи від церковних крамниць

Інформація про збройне захоплення храму виявилася сильно перебільшеною.

Конфлікт у храмі Воскресіння Господнього виник через доходи від церковних крамниць
Фото: www.unian.net

Конфлікт довкола київського храму Воскресіння Господнього виник через розподіл доходів.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Учора інформагентства з посиланням на єпископа Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП), настоятеля та голови парафіяльної ради храму Воскресіння Господнього Феодосія (Снігірьова) повідомили про збройне захоплення храму. Загарбниками єпископ назвав членів "Української спілки ветеранів Афганістану" (УСВА).

Однак інформація виявилася сильно перебільшеною: в церкві справді були "афганці", проте вони спокійно пропустили настоятеля на територію. "Мені телефонують і кажуть, що владика Феодосій повідомив про збройне захоплення церкви! Але в нас немає зброї! Ви знову брешете!" - звинуватив настоятеля заступник голови УСВА Олег Михнюк.

Зазначимо, що пізніше надійшло й офіційне спростування. "У приміщенні перебувала група осіб, але поводилися вони мирно", - пояснили в столичній міліції.

Храм Воскресіння Господнього в Києві, пам'ятку архітектури XVII століття, називають іще й "афганським". Після реставрації на початку 1980-х років почала формуватися громада церкви, більшу частину якої становили воїни-"афганці" та сім'ї загиблих солдатів. Деякі флігелі у дворі храму й нині займає комітет сімей загиблих "афганців".

Як пізніше з'ясувалося, скандал розгорівся навколо займаних приміщень та обліку коштів від продажу церковної атрибутики. Воїни-інтернаціоналісти впевнені, що частина коштів храму, у відновленні якого вони брали участь, повинна піти на потреби сімей "афганців". Як розповів юрист УСВА Дмитро Іванов, учора вони зробили четверту за останній місяць спробу домогтися від настоятеля фінансової звітності про перерозподіл пожертвувань.

"Доходи тільки від магазинів становлять близько 90 тис. грн щомісяця. Ці кошти мають потребу в обліку, ними не можна розпоряджатися одноосібно. Частину можна віддавати сім'ям "афганців" у вигляді матеріальної допомоги", - зазначив юрист.

"Група осіб на чолі з керівництвом УСВА сприймає цей храм як приміщення, що належить цій організації. Указом блаженнійшого митрополита Володимира церкву разом із флігелями охоронним договором передано релігійній громаді. Але в частину приміщень нас не допускали, а місяць тому змінили замки в храмі, а також поставили своїх продавців за церковні лавки", - розповів настоятель і назвав "афганців" невіруючими.

Учора, зважаючи на ситуацію, що склалася, служби в храмі було скасовано. Чи проводитимуть їх найближчим часом - невідомо. "Радше за все богослужіння буде заблоковано", - припустив єпископ Феодосій. "Ми не боремося з церквою, - наголосив ветеран-"афганець" Олег Виборнов. - Але конфлікт буде вичерпаний тільки з приходом нової людини, яка зрозуміє інваліда, котрий воював".

Як повідомив прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, зараз у конфлікті розбирається керівництво церкви. При цьому він зазначив, що парафіяни можуть звернутися з проханням про зміну настоятеля безпосередньо до митрополита Володимира.

Тим часом воїни-"афганці" мають намір домагатися аудієнції у предстоятеля Руської Православної Церкви патріарха Кирила (Гундяєва), який приїде в Україну 26 липня. "У зв'язку з тим, що київська митрополія на всі наші звернення ніяк не реагувала, ми проситимемо його про пряме підпорядкування нашого храму патріарху (Кирилу). Ми хочемо, щоб він призначив свого настоятеля", - заявив Олег Михнюк.

"Храм - це не власність громадської організації, і тільки церква може розпоряджатися приміщенням і його майном", - зазначив, своєю чергою, протоієрей Георгій Коваленко. При цьому він не сумнівається, що найближчим часом конфлікт буде вичерпано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram